Ratni zločini: Potvrđena oslobađajuća presuda Nikoli Zovki i drugima

objavljeno: 05.02.2018. u 14:58

Vijeće Odjela I za ratne zločine Apelacionog odjeljenja Suda Bosne i Hercegovine u krivičnom predmetu protiv optuženih Nikola Zovko, Petar Krndelj, Krešo Rajič i Ivica Čutura nakon održane sjednice vijeća Apelacionog odjeljenja, donijelo je presudu kojom se žalba Tužilaštva Bosne i Hercegovine, odbija kao neosnovana, pa se presuda Suda Bosne i Hercegovine od 19.07.2017. godine potvrđuje.

Prvostepenom presudom Suda BiH optuženi Nikola Zovko, Petar Krndelj, Krešo Rajič i Ivica Čutura oslobođeni su optužbe za tačke I, II i III izmijenjene optužnice, da su počinili, i to: optuženi Nikola Zovko krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva, Petar Krndelj krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva, Krešo Rajič krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva i Ivica Čutura krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

Protiv te presude žalbu je uložilo Tužilaštvo Bosne i Hercegovine zbog bitne povrede odredaba krivičnog postupka, povrede krivičnog zakona te pogrešno ili nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja, s prijedlogom da vijeće Apelacionog odjeljenja Suda BiH u cjelosti uvaži žalbu kao osnovanu, ukine prvostepenu presudu u cjelosti i održi pretres.

Na navedenu žalbu odgovore su dali branioci svih optuženih, saglasno predlažući da Apelaciono vijeće odbije žalbu Tužilaštva kao neosnovanu i u cjelosti potvrdi prvostepenu presudu.

Sjednica Apelacionog vijeća održana je 16. januara, na kojoj je tužilac ukratko izložilo žalbene razloge, te su izneseni i odgovori na izjavljene žalbe, saopćeno je iz Suda BiH.