Sud Bosne i Hercegovine potvrdio je optužnicu koja optuženike Simu Stupara, Zorana Stupara, Zorana Tešića i Gorana Tešića tereti da su počinili krivično djelo zločin protiv čovječnosti, prenosi Anadolu Agency (AA).

U optužnici se navodi da su optuženici u periodu od april 1992. godine do kraja septembra 1992. godine u općini Vlasenica, u okviru širokog i sistematičnog napada pripadnika TO Srpske općine Vlasenica, kasnije pripadnika vojske Srpske Republike Bosne i Hercegovine i policije Stanice javne bezbjednosti Srpske općine Vlasenica, potpomognute paravojnim formacijama koje su dolazile iz Srbije, usmjerenog protiv nesrpskog civilnog stanovništva na teritoriju općine Vlasenica, znajući za taj napad i da njihove radnje čine dio napada, učestvovali u progonu bošnjačkog civilnog stanovništva na temelju nacionalne i vjerske pripadnosti.

Sve to u vezi s ubistvom, drugim teškim oduzimanjem fizičke slobode suprotno temeljnim pravilima međunarodnog prava, drugim nečovječnim djelima slične prirode, počinjena u namjeri nanošenja velike patnje ili ozbiljne tjelesne ili psihičke povrede ili narušenja zdravlja i samovoljnim i vojnim potrebama neopravdanim uništavanjem i prisvajanjem imovine u velikim razmjerama, saopćeno je iz Suda BiH.