Ratni zločinac Radovan Karadžić zvanično je postao penzioner u 73. godini. Penzionerski status ima već tri mjeseca, potvrdili su za ATV u Fondu PIO RS-a, ali i njegova kćerka Sonja Karadžić Jovičević. Krajem 2016. godine Karadžić je podnio zahtjev za ostvarivanje prava na starosnu penziju.

U Fondu PIO su sproveli upravni postupak, donijeli rješenje i odobrili penziju.

-Karadžić, ima pravo, po osnovu radno stečenih prava iz Zakona o penzijsko-invalidskom osiguranju, pravo na penziju kao svi drugi građani, osiguranici Fonda PIO RS-a ili nekih od fondova na prostoru bivše Jugoslavije, odnosno nosilaca nekih od ino osiguranja sa kojima BiH i RS ima potpisan međudržavni sporazum o socijalnom osiguranju - rekao je Mladen Milić, direktor Fonda PIO RS-a.

Zločinac je, kako se navodi, skupio nepunih 27 godina radnog staža, za koje su u fondu PIO utvrdili da su plaćeni doprinosi.

Radovan Karadžić izdržava 40-godišnju zatvorsku kaznu za genocid u Srebrenici i druge ratne zločine u BiH po presudi Međunarodnog suda za ratne zločine u Hagu, a penziju preuzima njegova supruga Ljiljana Zelen Karadžić.