Ratna odšteta izazvala veliki interes javnosti uoči Vučićeve posjete Zagrebu

objavljeno: 08.02.2018. u 12:31

Hrvatski ministar uprave Lovro Kuščević ustvrdio je u četvrtak kako Hrvatska ima moralno i međunarodno utemeljeno pravo tražiti ratnu odštetu od Srbije zbog agresije tokom Domovinskog rata.  

-Srbiji nije pametno da se razgovara o ratnoj odšteti, a za Hrvatsku je vrlo pametno. Mislim da Hrvatska ima pravo i na moralno, a i međunarodno utemeljeno pravo tražiti ratnu odštetu od Republike Srbije za sva zlodjela koja su napravili tokom Domovinskog rata - rekao je Kuščević uoči sjednice Vlade, prenosi Hina.

Hrvatski premijer Andrej Plenković kazao je kako ratna odšteta izaziva opravdan interes javnosti i posjeta srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića iduće sedmice bit će prilika da se razgovara o tom pitanju obuhvaćenom Sporazumom o normalizaciji.

Zagreb želi da razgovori koje će srbijanski predsjednik Vučić voditi u Hrvatskoj budu "što konkretniji i sadržajniji", rekao je hrvatski premijer.

Nabrojao je pitanja zaštite manjina, nestalih, pravosudne saradnje, pitanja o granici i povratu imovine te ratnih šteta. Plenković je podsjetio da je kao mlad diplomata sudjelovao u razgovorima koji su vodili potpisivanju Sporazuma o normalizaciji 23. augusta 1996. u Beogradu, a član 7. tog Sporazuma govori da se u roku od 6 mjeseci treba sklopiti sporazum o naknadi za svu uništenu, oštećenu i nestalu imovinu.

-Nažalost taj sporazum nikada nije potpisan, razgovori su trajali pa su prekinuti - rekao je.

Za Vučićeve posjete Zagrebu 12. i 13. februara na poziv hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović moglo bi se razgovarati o toj obavezi, rekao je.

-Vrlo je jasan i opravdan interes Hrvatske da o tome vodimo računa - ocijenio je hrvatski premijer.

Komentirajući izjavu hrvatskog premijera Andreja Plenkovića da u Zagrebu treba razgovarati i o ratnoj odšteti, Vučić je poručio kako, da je na Plenkovićevom mjestu, ne bi pokretao to pitanje.

-Bojim se da Hrvatska ne samo da ne može ništa dobiti, već može mnogo izgubiti. Mogao bih to potkrijepiti hiljadama teških argumenata - rekao je Vučić.