open-navfaktor-logo
search
Poremećaji u snabdijevanju
Rat već trese planetu: Skočile cijene pšenice, kukuruza i soje
Agresija Rusije na Ukrajinu vjerovatno će primorati kupce pšenice, kukuruza i suncokretovog ulja da ove proizvode traže u nekoj drugoj državi u svijetu jer su Rusija i Ukrajina svjetski proizvođači spomenutih proizvoda.
24.02.2022. u 16:28
get url
text

Poremećaj bi mogao da podstakne svjetske cijene hrane koje su već blizu višegodišnjih maksimuma, upozoravaju stručnjaci.

Na ove dvije zemlje, pokazuju trenutno dostupni podaci, otpada oko 29 posto svjetskog izvoza pšenice, 19 posto svjetskih zaliha kukuruza i 80 posto svjetskog izvoza suncokretovog ulja. Trgovci su zabrinuti da bi ova situacija mogl utjecati na kretanje cijena usjeva i da bi moglo primorati uvoznike da zamijene zalihe iz regiona.

Prekidi u snabdijevanju iz regiona Crnog mora će utjecati na ukupnu globalnu dostupnost - rekao je Fin Zibel, ekonomista za Agrobiznis

Podaci o transportu kompanije Refinitiv pokazali su da je oko 70 posto ruskog izvoza pšenice otišlo kupcima na Bliskom istoku i u Afriku 2021. godine.

Trgovci kažu da su neki kupci već preusmjerili brodove drugim dobavljačima zbog zabrinutosti da bi izbijanje rata dovelo do dugih kašnjenja utovara.

- Brodovi izbjegavaju da uđu u Crno more zbog ratnog rizika - rekao je trgovac u Singapuru, dodajući da već dolazi do poremećaja u snabdijevanju.

Analitičari su upozorili da bi nedostatak zaliha iz regiona Crnog mora mogao da podigne potražnju za glavnim sastojkom hljeba iz Sjedinjenih Država i Kanade. Svjetske cijene hrane lebde na najvišem nivou u posljednjoj deceniji, vođene snažnom potražnjom za pšenicom i mliječnim proizvodima.

U utorak su fjučersi na pšenicu u Chicagu porasli za više od 2 posto, a kukuruz je dostigao sedmomjesečni maksimum, a soja je također u porastu. Sva tri ključna sastojka za hranu i stočnu hranu su porasla za oko 40 posto u odnosu na najniže vrijednosti iz 2021. godine, što je povećano padom proizvodnje i snažnom potražnjom.

Rusija je obustavila saobraćaj trgovačkih brodova u Azovskom moru, ali su njene luke u Crnom moru i dalje otvorene za plovidbu, saopćili su danas ruski zvaničnici. Pet neimenovanih izvora iz industrije žitarica potvrdilo je Reutersu da trgovački brodovi u Azovskom moru stoje.

Cijena pšenice na berzi u Chicagu porasla je za 5,6 posto, na najviši nivo od sredine 2012. godine, dodaje se u informaciji bez navođenja konkretne cijene.

Rusija je prošle godine proizvela 76 miliona tona pšenice, a Ministarstvo poljoprivrede SAD-a procjenjuje da će u sezoni juli - juni izvesti 35 miliona tona, što čini 17 posto ukupnog globalnog izvoza.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.