open-navfaktor-logo
search
Potraga za dokumentima
"Rat je učinio svoje": Kako su matične knjige iz srednje škole u Vogošći završile u Rudom
Demobilisani borac iz Sarajeva (ime poznato redakciji) našao se u prilično nezahvalnoj situaciji kada je zbog prekvalifikacije zanimanja morao izvaditi duplikate svjedočanstva o završenoj srednjoj školi.
06.06.2021. u 07:57
get url
text

On je, kako nam je ispričao, prije rata pohađao Srednjoškolski centar "Đuro Pucar Stari" u Vogošći, koji je poslije rata preimenovan u Mješovitu srednju školu Vogošća, a potom u Srednjoškolski centar Vogošća.

- U ratu, '95 godine, položio sam treći stepen mašinske škole, odnosno završio razred. S obzirom na to da nisam imao svjedočanstva, Općinski sud u Sarajevu mi je izdao rješenje i tadašnje Ministarstvo obrazovanja mi je '96 ili '97 izdalo spisak predmeta koje sam imao na prve dvije godine. Sa tim sudskim rješenjem, spiskom predmeta, svjedočanstvom za treći razred i diplomom sam upisivao fakultet. Kada sam nedavno odlučio da se prekvalifikujem u Saobraćajnoj školi, nastao je problem – kazao je.

Potraga za dokumentima

Objasnio je da mu nisu htjeli prihvatiti sudsko rješenje o završenim razredima zato što, kako je naveo, po novom sistemu uz predmet mora postojati i ocjena.

- Uputio sam upit Ministarstvu obrazovanja KS, gdje su mi rekli da oni nemaju ništa s tim. Onda sam krenuo u potragu za dokumentima, da bih nakon određenog vremena saznao da su dokumenti u Rudom. Kontaktirao sam Srednjoškolski centar u Rudom i dogovorio s njima da izvrše uvid u matične knjige. Nakon što su to uradili, javili su mi da tamo postoji dokumentacija i dogovorili smo termin kada da dođem po duplikate svjedočanstava. Otišao sam u Rudo, uplatio takse, preuzeo svjedočanstva i upisao prekvalifikaciju. Sve to me koštalo vremena i živaca, te sam morao platiti 35 KM školi na račun, plus troškove goriva i puta do tamo i nazad – kazao je naš sagovornik.

Said Poljo, direktor Srednjoškolskog centra Vogošća, kazao je da je upoznat sa informacijom da su matične knjige bile u Rudom, ali nije siguran jesu li još uvijek tamo.

- Imamo informacije da su matične knjige u Rudom i da su neki koji su ovdje započeli školovanje otišli u Rudo i donijeli duplikate, nastavili školovanje i završili ga, što znači da su neki ti dokumenti sigurno bili u Rudom. Jesu li još uvijek ili ne, mi jednostavno nemamo nikakve kontakte – istakao je.

{$galerijaFotografija}

Objasnio je da je bivši direktor škole tražio tu dokumentaciju nazad.

- Međutim, s obzirom na to da se svi ti duplikati naplaćuju, a možda je i još nešto drugo u pitanju - ne bih da nagađam, uglavnom, nisu pristali da nam ih vrate – dodao je.

Odgovarajući na pitanje da li su pokušavali preko kantonalnog Ministarstva obrazovanja da vrate matične knjige, Poljo je kazao da je bivši dirktor to pokušavao na razne načine, ali da ne zna detalje.

- U pitanju su matične knjige su od prije rata, a mi smo svi ovdje došli poslije rata. Odnijeli su ih prije reintegracije Vogošće, a kada i u koje vrijeme, to niko od nas ne zna. Bivši učenici se javljaju i traže duplikate dokumenata, a mi ih na osnovu informacija koje smo dobili od nekadašnih učenika uputimo u Rudo, pretpostavljam da su još uvijek tamo. I oni su, prema informacijama koje smo dobili, susretljivi. Izađu uvijek u susret, zakonski im izdaju duplikate koje imaju. To funkcioniše i zovu iz svih dijelova bivše Jugoslavije – kazao je Poljo.

Dodao je da nema informacije o tome da li matičnih knjiga iz Srednjoškolskog centra u Vogošći ima u drugim mjestima osim Rudog.

Saglasnost za izdavanje duplikata

Prema riječima Tatomira Eleza, direktora Srednjoškolskog centra Rudo, matične knjige učenika iz Vogošće u njihovoj školi nalaze se najvjerovatnije od 1994. godine, a on ih je zatekao tu kada je došao na mjesto direktora.

- Rat je bio, znamo šta je bilo i šta se dešavalo. Nisam ih ja donio, rat je učinio svoje. Kod nas je matična knjiga. Postoji matična knjiga o svim učenicima što se vodi evidencija od početka škole pa nadalje, kao i registar. Meni niko nije tražio da se vrati matična knjiga. Ja sam bio direktor 2002. godine. Tada su dolazili predstavnici OSCE-a, predstavnici Federalnog MUP-a i predstavnici MUP-a RS-a. Oni su kontrolisali sve, zapisnički dobili šta je ovdje i šta se sumnja da ne postoji. Bukvalno svaku knjigu pod brojem tim i tim, sa toliko i toliko stranica. Sve su dobili iz matičnih knjiga, što je zavedeno na zapisniku. Tada sam bio direktor pa znam. Kasnije smo dobili papir da mi to izdajemo, odnosno data nam je saglasnost da možemo izdavati duplikate – istakao je.

Direktor je kazao kako ih nerijetko zovu bivši učenici vogošćanske srednje škole i traže diplikate svjedočanstava.

- Ko je god zatražio dali smo duplikate bez ikakvih problema. Objave nevažećim ono što su izgubili i dobiju duplikate. Nekad se desi da u danu ima po tri upita, a nekad se desi duže vrijeme da to niko ne traži. Nikakav problem nije da dobiju papire. Nazovu telefonom, daju podatke da bi se to našlo u matičnoj knjizi. Kad se nađe javi im se, dođu, uzmu papir i odu u poštu, uplate da se to objavi da je nevažeće, donesu taj papir i izda im se istog dana. Nikome se nije desilo dva puta da dolazi, kamo li šta drugo – zaključio je Elez.

IMG_20201110_092946.jpg
1 od 5
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.