open-navfaktor-logo
search
Životna priča
Rasturao je kokain i bio član kriminalne bande, a sada u Premier ligi ne zna za poraz
Fudbaleri Livingstona poslije 23 odigrane utakmice u škotskoj Premier ligi zauzimaju peto mjesto sa 32 boda, dok vodeći Rangers ima 37 bodova više.
26.01.2021. u 20:59
get url
text

Igračka legenda Liverpoola, Steven Gerrard, vratio je slavni škotski klub iz Glasgowa u sami vrh tamošnjeg fudbala, i izvjesno je da će prekinuti dominaciju Celtica koja je trajala dok su se Rangersi borili sa stabilizacijom kluba nakon finansijskih problema koji su ih zadesili u prošlosti.

Ipak, ni Gerarrad, ni Rangersi nisu glavni junaci ove priče, već je to trener pomenutog Livingstona - David Martindale.

Ovaj 46-godišnji trener je 26. novembra prošle godine sjeo na klupu Livingstona, a ekipu je vodio u 11 utakmica. Iz devet mečeva njegovi izabranici izašli su kao pobjednici, dok je dva remija upisao u duelima protiv Celtica.

Vjerovatno se sada pitate, zbog čega sve ovo pišemo i zbog čega je sve ovo važno. Zanimljivo je zbog toga jer je glavni akter ove priče prije 15ak godina bio član organizovane kriminalne bande koja je rasturala kokain, a zbog čega je mogao završiti šest i po godina u zatvoru.

- Znam da će mnogi ovo pročitati i da će biti rezervisani, ali shvatam to. Sve što tražim jeste da me ocjenjuju na osnovu toga šta sam i ko sam danas, a ne po onom Martindaleu iz 2004. godine - kaže trener Livingstona.

On je u kriminalne vode dospio nakon što su njegov pub i restoran počeli da propadaju.

- Pazite, znam ja šta sam radio. Neću da kažem da nisam. Moja motivacija je bila isključivo finansijska, bio sam pohlepan. Odrastao sam tako da su svi oko mene željeli da voze BMW ili Range Rovera. Niko nije htio da bude ona osoba koja će samo da dolazi i odlazi sa posla, kako bi platila stanarinu – ispričao je Martindale.

Nakon zatvorske kazne Martindale se totalno preobrazio. Osam godina kasnije završio je arhitekturu s prosječnom ocjenom devet, a tek onda su uslijedile nove promjene. Počeo se baviti građevinom, no fudbal je očito bilo to što ga je interesovalo.

- Nikada nisam dostigao potencijal koji sam imao. Fudbal mi je uvijek bio blizak srcu, ali nisam želio time da se bavim profesionalno. Znam da sam propustio sve prilike koje sam imao kada sam bio mlađi – dodaje menadžer Livingstona, te objašnjava kako je uplovio u trenerske vode:

- Nisam imao pojma šta me čeka. Samo sam sakupljao ono što ostane iza igrača na treningu. Volontirao sam tamo utorkom i četvrtkom, a onda bih odlazio na građevinu.

Nakon Johna McGlynna na klubu je stigao David Hopkin koji je Martindalea odlučio uzeti za pomoćnika.

- 'Hopi' je bio sjajan. Bit ću mu dužnik do kraja života. Ponosan sam na to što je Livingston uspio da mi da šansu, bez obzira na sve što je ostalo iza mene – naglašava fudbalski trener koji se ranije bavio ilegalnom prodajom narkotika.

Odlaskom Garryja Holta sa klupe dobio je priliku samostalno voditi tim.

- Mislio sam da ću biti miljama od Premiershipa. Nikada nisam razmišljao o tome. Nisam samo ja zaslužan, već čitava struktura u klubu. Kada postigneš rezultat protiv Celtika, onda znaš da možeš da radiš za više. Imam šansu da uspijem u fudbalu – rekao je na kraju Martindale koji je na pragu da uskoro dobije UEFA A licencu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.