open-navfaktor-logo
search
U TK danas 43
Raste broj oboljelih: Dodatno proširen kapacitet COVID bolnice UKC-a Tuzla
Privode se kraju radovi na proširenju COVID bolnice na Univerzitetskom kliničkom centru (UKC) Tuzla i ona bi već danas trebala biti proširena za još 20 kreveta. Time bi kapacitet ove jedinice liječanja za oboljele od COVID-19 bio proširen na ukupno 80 kreveta, potvrdio je generalni direktor UKC-a dr. Vahid Jusufović.
09.07.2020. u 13:30
get url
text

Pored COVID bolnice koja je u sklopu Klinike za zarazne bolesti, UKC rapolaže i s Respiratornim centrom u okviru Klinike za plućne bolesti u tuzlanskom naselju Slavinovići, a tamo je 14 kreveta.

U Zavodu za mikrobiologiju UKC-a Tuzla u posljednja 24 sata urađeno je 307 testova na koronavirus od kojih je novih pozitivnih pacijenata 43. Time je broj aktivnih slučajeva zaraženih koronavirusom u TK povećan na 538. Trenutno je hospitalizirana 51 osoba, a dvije se nalaze na respiratoru. Od novih 43 pozitivnih 12 je iz Tuzle, 10 iz Kalesije, po pet iz Živinica i Lukavca, po troje iz Sapne, Srebrenika i Banovića te po jedno iz Doboj Istoka i Banovića.

- S ovim tempom povećanja broja oboljelih, naši kapaciteti mogu izdržati još mjesec. Naravno, ukoliko se situacija bude pogoršavala, imamo vremena da se adekvatno pripremimo povećanjem kapaciteta, ali će to onda ići nauštrb drugih pacijenata. Trenutno držimo 30 praznih kreveta na Klinici za interne bolesti, baš iz tog razloga - pojašnjava dr. Jusufović.

COVID bolnica UKC-a Tuzla u martu je uspostavljena sa 40 kreveta, a sada je broj kreveta udvostručen, a u ovom trenutku popunjeno je više od pola kapaciteta.

- Hladni program operativnih zahvata trenutno je smanjen, ali je ostavljeno načelnicima klinika da procijene i rade sve ono što je u ovom trenutku moguće, bez obzira na to ako se ne radi o hitnim slučajevima. Imamo dovoljno kadra, ljudi koji žele da rade i za sada možemo odgovoriti zadatku - poručio je Jusufović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.