open-navfaktor-logo
search
Izvršen probni let
Rasprodate karte: Balon sa putnicima kreće u svemir 2024. godine
Firma s Floride sada nudi drugačija iskustva u svemirskim letovima od putovanja raketama iz Blue Origina , Virgin Galactica i Space-X-a. Space Perspective je da je prošlog petka uspješno lansirao svoj svemirski balon Neptune One, što je pokazalo da je moguća i druga vrsta svemirskih putovanja.
25.06.2021. u 22:52
get url
text
Svemirski balon

Za razliku od avionske kapsule ostalih komercijalnih svemirskih firmi, Neptun One više će biti poput dnevnog boravka s WiFi-jem, WC-om i barom koji pluta brzinom od 12 mph u stratosferu. Kapsula može smjestiti osam putnika i pilota. 

- Sve je polako, nježno i ugodno. Ne eksplodirate u svemir na vrhu rakete s bijesom i vibracijama koje to uključuje - kaže Jane Poynter koja je firmu osnovala sa suprugom Taberom McCallumom. 

Šest sati i 37 minuta putovanja u suprotnosti je s 11-minutnim letovima ostalih raketa. Jednako kao i cijena: Space Perspective otvorio je prodaju karata za prve komercijalne letove 2024. godine za 150 hiljada dolara. 

Space Perspective planira pokrenuti tri leta godišnje, prvo iz svemirske luke Space Coast u Titusvilleu na Floridi, a zatim i na drugim mjestima širom SAD-a, a na kraju i međunarodno.

Poynter kaže da će let Neptuna biti sličan ostalim putovanjima. 

- Iskustvo se ne razlikuje od ostalih komercijalnih letova u svemirski turizam. Možete vidjeti punu tamu svemira i 450 milja u svim smjerovima na Zemlji - uključujući cijelu Floridu i Bahame. Stvarno vrijeme na 100.000 stopa iznosi gotovo dva sata, što omogućuje dovoljno vremena za uživanje u pogledu - pojašnjava Poynter.

Svemirski balon i kapsula imat će pilota, ali njima se može upravljati daljinski. Sletjet će u vodu, s brodom pri ruci za prikupljanje putnika. Kapsula će se koristiti za više letova, dok se balon može koristiti samo jednom.

Nekoliko studija predviđa da bi svemirski turizam mogao postati industrija od 250 do 500 milijardi dolara. 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.