open-navfaktor-logo
search
Dugovanja
Rasprodaju Titanic da se spase od bankrota
Svijet će zauvijek ostati bez djelića historije i sjećanja na tragediju u kojoj je poginulo gotovo 2.000 ljudi
22.09.2018. u 09:10
get url
text

Hiljade stvari pronađenih na olupini legendarnog broda Titanic sljedećeg mjeseca bit će prodane na aukciji kako bi kompanija u čijem su vlasništvu, mogla podmiriti svoje dugove. U kolekciji se nalazi više od 5.500 predmeta otkrivenih na olupini, a među njima je i porculan iz blagovaonica te dijelovi trupa broda.
Ponudu za ove predmete dala su tri hedge fonda u iznosu od 19,5 miliona dolara, a aukcija će se nastaviti ako se ta ponuda povisi za oko dva miliona.

Kompanija Premier Exhibitions, vlasnik ovih predmeta koja ih izlaže u četiri američka grada, zahtjev za bankrotom predala je 2016. godine, a upravo ovom aukcijom planiraju podmiriti sve svoje dugove. Kolekcija se prodaje u cijelosti, ne pojedinačno, piše CNN. Uz predmete podaje se i pravo na sve pronađeno u olupini tako da će budući vlasnik moći dobiti i ostala blaga s te podvodne lokacije, piše express.hr.

U prijašnjim aukcijama, pojedinačni predmeti postigli su zavidnu svotu novca, a među njim posebno se ističe možda i najpoznatija violina na svijetu koju je voditelj benda svirao dok je brod tonuo. Prodana je za 1,7 miliona dolara 2013. godine, dok je pismo napisano u posljednjim trenucima broda prodano za 166.000 dolara prošle godine. U kolekciji se nalazi niz dokumenata, fotografija i pisama.

Niz kritika doživjela je ova najavljena aukcija, posebno iz straha da će prodajom ovih predmeta, svijet zauvijek ostati bez djelića historije i sjećanja na strašnu tragediju u kojoj je poginulo gotovo 2.000 ljudi. Titanic je potonuo 15. aprila 1912. godine na svom prvom putovanju. Bio je tada najveći brod ikad proizveden koji je u tom trenutku provozio 2.223 ljudi. Grupa britanskih muzeja pokrenula je kampanju kako bi osigurala prava na te predmete i izložila ih u Londonu i Belfastu, gradu u kojem je brod i izgrađen. Podržava ih James Cameron, režiser poznatog filma iz 1997. godine, i Robert Ballaer, okeanograf koji je i otkrio ostatke broda u Atlantskom okeanu. Upozoravaju kako bi predmeti mogli nestati iz javnosti ako se prodaju na ovoj aukciji.

- Ovi artefakti od velike su historijske važnosti, i prijeti im opasnost razdvajanja i nestajanja ako se prodaju na ovoj aukciji. Pokrenuli smo ovu kampanju u nadi da ćemo te artefakte vratiti kući, gdje će biti javno vlasništvo te tako zaštićeni i očuvani, te izloženi da ih cijeli svijet može vidjet - rekao je u izjavi Conal Harvey, zamjenik direktora muzeja Titanic Belfast.

Kampanju vrijednu 20 miliona dolara podržavaju Royal Museums Greenwich, National Museums Northern Ireland, Titanic Belfast i Titanic Foundation Limited. Moguća aukcija novi je moment u dugotrajnoj debati oko ovih predmeta, koja je započela, kako kaže National Geographic, zbog toga što Ballard nije osigurao nalazište ni prava na njega kada je otkrio olupinu jer nije na površinu donio ni jedan taj vrijedni predmet. Tako je omogućio RMS Titanicu, podržnici Premier Exhibitions, da zatraži vlasništvo nad tim predmetima.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.