open-navfaktor-logo
search
Privilegije
Raspravljali skoro dvije godine: Ko je spriječio smanjenje otpremine državnih zvaničnika na 10.700 KM
Zakoni i propisi odredili su da, između ostalih, državni parlamentarci, kada steknu uvjete za penzionisanje dok im traje mandat, dobijaju otpremninu od prosječnih 30.000 KM, a potom budu vraćeni na posao pa uporedo dobijaju i nekoliko hiljada maraka plaća i nemale penzije.
20.11.2021. u 21:09
get url
text
Sjednica Doma naroda

 S obzirom na njihova visoka primanja, drastično nesrazmjerna u odnosu na primanja "običnih" građana BiH pa i parlamentaraca u drugim državama, nameće se kao logično rješenje da se ide u izmjene zakona.

Pokušaja smanjenja makar otpremnine je bilo, a posljednji takav je pao prošle godine u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, zahvaljujući glasovima delegata iz HDZ-a BiH i SNSD-a.

VEZANI TEKST - Sve po propisu koji ne mijenjaju: Ko od zastupnika i delegata stiče uvjete za otpremninu, penziju i plaću

Pri tome treba naglasiti da je procedura usvajanja tih predloženih izmjena Zakona o plaćama i naknadama u institucijama Bosne i Hercegovine, kojima se smanjuje iznos otpremnina, trajala 19 mjeseci, što dovoljno govori o volji zastupnika i delegata da se odreknu barem jednog dijela visokih primanja.

Izmjene Zakona o plaćama i naknadama u proceduru je u još januaru 2019. godine uputio zastupnik Damir Arnaut. One su predviđale ograničenje iznosa otpremine na oko 10.700 KM.

U decembru iste godine zakon nije dobio entitetsku većinu u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, skoro bez rasprave. U januaru 2020. godine uslijedilo je novo glasanje, no i tada je prijedlog izmjena Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH po hitnom postupku odbijen. Protiv su bila 22 zastupnika, za je bilo 15, a dva suzdržana.

Protiv su bili Denis Zvizdić (sada Narod i pravda), Nebojša Radmanović, Snježana Novaković Bursać, Obren Petrović, Sanja Vulić i Ljubica Miljanović iz SNSD-a, Borjana Krišto, Nikola Lovrinović, Mijo Matanović, Predrag Kožul i Darijana Filipović iz HDZ-a BiH, Halid Genjac, Edin Mušić, Safet Softić i Adil Osmanović iz SDA, Nenad Nešić (DNS), Jakov Galić (SP), Mira Pekić i Branislav Borenović iz PDP-a, te Dragan Mektić i Mirko Šarović iz SDS-a.

{$galerijaFotografija}

Isti zakon je u februaru prošle godine ponovo došao na dnevni red jer su, prema obraloženju predlagača, određeni zastupnici rekli da su greškom glasali protiv. No krajem februara je 11 zastupnika HDZ-a i SNSD-a i jedan SP-a oborilo zakon u prvom krugu glasanja, kada nije bilo entitetske većine.

Ipak, zakon je podržan u maju u drugom krugu glasanja. Tada je "za" bilo 25 zastupnika, suzdržana su bila dva, a protiv šest zastupnika. Protiv su bili SNSD-ovci Nebojša Radmanović, Snježana Novaković Bursać, Sanja Vulić, Dragan Bogdanić i Obren Petrović i Jakov Galić iz SP-a.

Uprkos toj podršci, izmjene zakona kojim se iznos otpremnine smanjuje na oko 10.700 KM na kraju nisu usvojene u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH.
Ustavnopravna komisija ovog doma dala je negativno mišljenje i to mišljenje je na sjednci u septembru prošle godine podržala većina delegata, njih osam, čime je zakon oboren.

Tada su za mišljenje Ustavnopravne komisije, odnosno protiv zakona, glasali Dragan Čović, Lidija Bradara, Marina Pendeš i Bariša Čolak iz HDZ-a, te Nikola Špirić, Lazar Prodanović, Dušanka Majkić i Sredoje Nović iz SNSD-a. Protiv mišljenja nadležne komisije glasali su Bakir Izetbegović, Asim Sarajlić i Amir Fazlić (SDA), Denis Bećirović (SDP) i Zlatko Miletić (nezavisni delegat). Suzdržan je bio Mladen Bosić (SDS), dok sjednici nije prisustvovao Munib Jusufović (SBB).

Listing glasanja o smanjenju otpremnine, septembar 2020.

Prema podacima koje je prije nekoliko mjeseci objavio CIN, za 15 funkcionera Parlamenta BiH, Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Predsjedništva Bosne i Hercegovine isplaćeno je 436.767 KM za otpremnine od početka 2010. do kraja marta 2021. godine. Većina njih je nakon toga ostala na funkcijama te uz penziju prima i plaću.

Listing glasanja o smanjenju otpremnine u Parlamentu BiH početkom 2020.
1 od 2
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.