open-navfaktor-logo
search
Predmet "Lutka"
Rasprava u sudnici: Je li Elez izgubio državljanstvo Srbije ili MUP te države i Tužilaštvo BiH obmanjuju sud?
Ročište u Sudu Bosne i Hercegovine povodom prijedloga Tužilaštva BiH da se Darku Elezu odredi pritvor kako bi se mogao procesuirati u sklopu predmeta poznatijeg kao "Lutka", a po optužnici koja je protiv njega potvrđena još u septembru 2013. godine obilježila je rasprava tužioca Dubravka Čampare i Elezovog advokata Gorana Dragovića o tome da i je ili nije Elezu oduzeto državljanstvo Srbije.
19.08.2021. u 15:53
get url
text

Tužilac Čampara ustvrdio je da nakon što je MUP Republike Srbije donio rješenje kojim se Elezu oduzima državljanstvo, više ne postoje nikakve prepreke da mu se sudi u sklopu predmeta "Lutka".

VEZANI TEKST - Sud BiH preispituje odluku: Hoće li se Darku Elezu ipak suditi i za "Lutku"

Podsjetimo da su vlasti Srbije prilikom donošenja odluke o izručenju Darka Eleza Bosni i Hercegovini naveli da mu se ne može suditi za krivična djela počinjena prije sklapanja međunarodnog ugovora između BiH i Srbije, a za šta je BiH dala garanciju kako bi bilo odobreno njegovo izručenje.

Međutim, kako tvrdi Čampara, budući da je Elez sada samo državljanin BiH te garancije prestaju važiti, te od Suda traži da mu se odredi pritvor i omogući izjašnjenje o krivnji kako bi mu se moglo suditi za predmet "Lutka".

Optužnicom potvrđenom u tom predmetu Elez se tereti za najteža krivična djela organizovanog kriminala u vezi sa teškim ubistvima, dogovorom za izvršenje teških ubistava, pranjem novca, višemilionske pljačke u sklopu zločinačke organizacije i druga krivična djela.

Čampara je kazao da je Elezu još dok je izdržavao kaznu zatvora u Sremskoj Mitrovici dostavljena ta optužnica, kao i prateći dokumenti, odnosno dokazi među kojima su i iskazi svjedoka, svjedočenja svjedoka s imunitetom koji su i sami bili učesnici krivičnih djela, iskazi očevidaca, rezultati DNK i drugih vještačenja, presretnuti razgovori pribavljeni posredstvom posebnih istražnih radnji...

Podsjetio je da je protiv više osoba koje su optužene u predmetu "Lutka", a koje su bile dostupne organima gonjenja slučaj pravomoćno okončan izricanjem višegodišnjih zatvorskih kazni.

Određivnje pritvora tražio je zbog bojazni da bi Elez mogao pobjeći iz Bosne i Hercegovine, te ponovo postati nedostupan, kao i opasnost da bi njegovo puštanje na slobodu zasigurno stvorilo ogroman pritisak na svjedoke, koji su pod ogromnih strahom od Eleza. Podsjetio je da su još četiri osobe, uključujući i Elezovog brata Davora i dalje na slobodi, te da bi oni mogli vršiti pritisak na svjedoke. Također je naveo da se radi o osobi ranije osuđivanoj za ubistvo i rasturanje narkotika, protiv koje je vođeno ili se vodi više istraga za najteža krivična djela.

Advokat Dragović je s druge strane od Suda tražio da prijedlog tužioca Čampare odbaci kao nedopušten. Kako je kazao, on je pomno prostudirao prijedlog tužioca te tvrdi da "ovako kako je to izneseno u samom prijedlogu apsolutno ne stoji".

- Čini se da se od pojedinih organa BiH i Srbije ovaj sud dovodi u zabludu. Mi se danas ne bi smjeli nalaziti u ovoj sudnici - kazao je Dragović, ustvrdicši da su pojedini organi Srbije, a posljedično i BiH povrijedili prava Darka Eleza.

 

Podsjetio je da je prva zamolnica BiH za Elezovim izručenjem a zbog predmeta "Lutka" odbijena, a da je potom upućena dopuna kojom se traži njegovo izručenje zbog krivičnih djela iz kasnijeg perioda, te da je, nakon što je odobreno njegovo izručenje, jasno podcrtano da mu se za "Lutku" ne može suditi.

kazao je i da rješenje MUP-a Srbije kojim mu se navodno oduzima državljanstvo nije pravomoćno i da je u Srbiji pokrenut sudski spor kojim se osporava ta odluka MUP-a Srbije.

- Zakon o državljanstvu Srbije apsolutno ne predviđa oduzimanje državljanstva. Takva mogućnost uopće ne postoji. To jeste pitanje druge države ali ima reperkusije u ovom predmetu. MUP Srbije je ovim postupkom zaobišao lex specialis, odnosno Zako o državljanstvu Srbije koji ne predviđa prestanak državljanstva. On se njega samo može odreći - kazao je Dragović.

Dodao je i da, sve da se zanemari odluka o državljanstvu opet ostaje načelo specijaliteta i garancije koje i dalje važe.

- Ovo je način da organi Srbije potpuno zaobiđu međunarodni ugovor između BiH i Srbije - kazao je Dagović.

Ponovio je da traži da se prijedlog odbije kao neosnovan, te se stoga, kako je kazao, ne želi ni upuštati u raspravu o osnovama sumnje i posebnim pritvorskim razlozima.

Elez se složio s njegovim izlaganjem, kazavši kako je ubijeđen kako će sudovi u Srbiji poništiti odluku MUP-a Srbije.

- Sve i da mi jeste oduzeto državljanstvo, treba se poštovati odluka suda, a ne MUP-a koji je izvršni organ - kazao je Elez, te tražio da se odbije prijedlog za pritvor i da se pusti na slobodu.

- Šta će se desiti s ovim predmetom ukoliko sud u Srbiji odluči da nije oduzeto državljanstvo. Trenutno se taj postupak vodi u Srbiji, a Tužilaštvo je požurilo s ovim predmetom. A požurilo je jer se u ovom drugom predmetu ne dešava ništa. Nigdje nema Darka Eleza. Mi ćemo ovo govoriti do kraja i u Srbiji i ovdje - kazao je Dragović.

Čampara je kazao da će sudovi u Srbiji raspravljati o tome da li je u pravu Darko Elez ili MUP Srbije, ali je ponovio da je rješenje MUP-a konačno izvršno, te da Elez nema državljanstvo Srbije iz kojeg je, kako tvrdio, crpio garancije, ali ih je sada izgubio.

Dragović je, pak, ispravio tužioca, kazavši da je garancije o neprocesuiranju Eleza u ranijim predmetima dala Bosna i Hercegovina.

Sudija za prethodni postupak Stanko Blagić kazao je da će odluku donijeti u zakonskom roku, o čemu će pismeno obavijestiti strane u postupku. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.