open-navfaktor-logo
search
Burna sjednica
Rasprava u Skupštini KS: Zahiragić pozvao Okerića da sam sebe sankcioniše
Na početku današnje hitne sjednice Skupštine Kantona Sarajevo gdje je trebao da se razmatra Prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o organizaciji i djelokrugu organa uprave i upravnih organizacija Kantona Sarajevo nastupila je rasprava između zastupnika, a prije usvajanja dnevnog reda.
17.12.2020. u 11:27
get url
text

Naime, zastupnica Jasmina Biščević-Tokić uputila je poslovničku intervenciju upitavši predsjedavajućeg Skupštine Kantona Sarajevo Elvedina Okerića koje su okolnosti izazvale zakazivanje hitne sjednice.

- Koje su okolnosti na osnovu kojih je određen karakter hitnosti sjednice, u skladu sa članom 65. i 71. na koji ste se pozvali u pozivu dnevnog reda hitne sjednice. Da li su to okolnosti za današnju sjednicu opasnost za javnu sigurnost, sigurnost građana širih razmjera, elementarne nepogode ili epidemija i slično. Koji je pravni osnov za tu odluku. Zašto nije sazvana redovna sjednica za imenovanje Vlade KS. Molim vas na ozbiljnost, da čitate zakon. Ova sjednica ne može biti hitna i tražimo ozbiljnost. Slažem se sa kolegama da hitna sjednica treba biti za COVID-19 i za zagađenje zraka – kazala je između ostalog Biščević-Tokić.

Okerić je kratko kazao da KS ima Vladu u ostavci, da građani KS očekuju da se preuzme odgovornost za imenovanje nove Vlade i da novu Vladu očekuju brojne aktivnosti, a između ostalog i donošenje Budžeta KS.

Zastupnik Mahir Dević je kazao kako se zastupnica Biščević-Tokić jasno referirala na članove koji govore o održavanju hitne sjednice.

- To je neka vaša improvizacija koja se ne nalazi niti na jednom od ova dva stava. Vi ste dužni da se ponašate u skladu sa vašim obavezama i dužnostima. Međutim, to što ste vi sada rekli ne postoji ni u jednom članu. Nije dobro da krenemo u vaš rad kršeći Poslovnik. Klub SDA će krenuti sa apelacijama. Pozivam vas da se vratite u zakonske okvire. Ovo sada kako ste krenuli je kršenje članova 65, 71 i niza drugih članova koji vode do izmjene Zakona – kazao je Dević ističući kako karakter hitnosti nisu nabrojane tačke dnevnog reda.

Novi zastupnik u Skupštini KS Haris Zahiragić je kazao kako je kada je vidio poziv za održavanje Skupštine pomislio kako će se govoriti o epidemiji.

- Izuzetno u okolnostima predsjedavajući može da organizira sjednicu u iznimnim situacijama. Ja sam pola sata prije Skupštine dobio Prijedlog zakona. To je nelegalno. Kada nemamo ministra zdravstva, imamo Vladu u ostavci, probleme u zdravstvu, prođite gradom, pola privatnika je zatvoreno, imamo epidemiju smoga. Ne da ste se odlučili baviti epidemijom, vi ste odlučili da na nelegalan način ukinete ministarstvo koje bi se trebalo baviti smogom. Čestitam vam, ovakav vid kršenja poslovnika, zloupotrebe članova je nezapamćen još od komunističke partije. Smiju se Stojanović i Konaković, ne znam šta je ovdje smiješno. Volio bih da građani vide vaše face, meni ne predstavljaju loše, ali građane bi vjerovatno iziritirale – kazao je Zahiragić, te dodao:

- S obzirom na to da nemate povjerenja vjerovatno, vi prvo morate podijeliti ministarstva i podijeliti plijen. Vi pokušavate praviti resore po imenima koja imate. I to ne bi bilo sporno, ali to se ne smije raditi na hitnoj sjednici i u uvjetima koje imamo. Apelujem da se vratite u okvire Poslovnika i Ustava KS i svih drugih zakonskih propisa – kazao je Zahiragić.

Zahiragić je kazao da u skladu sa Poslovnikom predsjedavajući Skupštine treba sankcionisati onog zastupnika koji ne poštuje Poslovnik.

- Kako da definišemo kako da vi sami sebe sankcionišete jer sat vremena ignorišete deset poslovničkih intervencija. Predlažem da sami sebe upozorite, a ukoliko nastavite ne odgovarati na naša pitanja, da se udaljite sa sjednice, pa da vaši zamjenici nastave voditi sjednicu – kazao je Zahiragić ističući kako to nije najbolje definisano Poslovnikom.

Zastupnik Aljoša Čampara je kazao da mu je drago da imaju hitnu sjednicu KS i da ih treba biti još dosta jer "nema šta nije hitno u ovom kantonu, krenuvši od ministarstva zdravstva, od ministarstva komunalne privrede, te da u KS imamo potrebu za hitnim rješavanjem svih segmenata društva".

VEZANI TEKST - Nova Vlada KS do Nove godine: "Četvorka" kasni, prijete "štetnim posljedicama" ako se razriješi njihov ministar

- Imamo ogromne probleme, još nemamo utvrđen put pacijenta, imamo građane koji nam umiru, nemamo ministra zdravstva, imamo probleme u obrazovanju. Molim vas, predsjedavajući, da radimo jer građani od nas to očekuju – kazao je Čampara.

Elmedin Konaković je kazao kako niko iz SDA nije učestvovao na sjednici Kolegija Skupštine KS, te nisu učestvovali na razmatranju dnevnog reda i razlogu za održavanje hitne sjednice.

Okerić je zaključio kako konačnu odluku o održavanje sjednice određuje Kolegij Skupštine KS.

Današnjoj sjednici prisustvuju 33 zastupnika, a izostanak sa sjednice je opravdao Mirza Čelik, donedavno predsjedavajući Skupštine KS.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.