Rasprava u NSRS-u: Od koncesija do "ko je proveo rat u papučama"

objavljeno: 08.02.2018. u 12:38

Zastupnici Narodne skupštine RS-a usvojili su danas po hitnom postupku izmjene i dopune Zakona o koncesijama RS-a.  

Tokom rasprave zastupnici opozicije su oštro kritikovali ovaj, ali i uz njega vezani prestanak važenja Zakona o naknadama za korištenje prirodnih resursa u svrhu proizvodnje električne energije. Tražili su njihovo povlačenje sa dnevnog reda. Sinoć su, dok je ministar industrije, energetike i rudarstva RS-a Petar Đokić iznosio završne riječi, iz bojkota napustili salu entitetskog parlamenta.

Zastupnik NDP-a Dragan Čavić danas je iznio niz podataka koji ukazuju na stanje u elektro-energetskom sektoru RS-a.

- Zbog stranačkih potreba u periodu od 2005. do 2016. godine se broj zaposlenih sa 7.243 povećao na 8.930, odnosno zaposleno je 1.687 novih ljudi. Bruto plate 2005. godine u Elektroprivredi RS-a iznosile su 112 miliona KM, a 2016. godine 283 miliona KM. Ukupni izdaci za plate u tom periodu povećani su za 111 posto. To pokazuje vaš odnos prema ekonomičnosti i upravljanju resursima. Sa ovim Zakonom o koncesijama, efekti na Elektroprivredu RS će tek kasnije biti vidljivi – poručio je Čavić.

Na današnjem nastavku zasjedanja, rasprava se iz priče o koncesijama, pretvorila u međusobne optužbe o tome "ko je učestvovao u ratu" i ko je u tom periodu "nosio papuče, a ko vojničke čizme".

Branislav Borenović iz PDP-a je istakao da je Zakon o koncesijama "neozbiljan zakon".

- Ovo je potencijalan izvor korupcije. Ovdje se radi o zakonu špekulativnog karaktera, spremnom za koruptivno djelovanje – istakao je Borenović.

Zatim se nadovezao na priču o učešću u ratu, te poručio zastupnicima vladajuće većine da pitaju svog "vrhovnog šefa gdje je on bio 1992. godine".

- Da li je on bio u papučama ili u vojnim čizmama – upitao je Borenović.

Ministar rada i boračko invalidske zaštite Milenko Savanović je danas branio Zakon o koncesijama RS-a.

- Makedonija, naprimjer, ne uzima koncesione naknade stranim investitorima. Kada se kod nas nešto pokuša, vi dočekate na nož, a sa druge strane pričate o novim radnim mjestima, investitorima... – istakao je Savanović.

Na dnevnom redu aktuelne sjednice NSRS-a, koja će biti nastavljena u ponedjeljak, su i odluke o zaduženjima za Željeznice RS-a i autoput Banja Luka-Doboj, te odluka o garancijama koje će RS dati u ovoj godini.