open-navfaktor-logo
search
Parlament BiH
Rasprava Izetbegovića i Čovića o raspodjeli novca MMF-a: "Ne možemo biti majstori pravljenja komplikacija"
Raspravu delegata u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine o Zahtjevu Zastupničkog doma za razmatranje Prijedloga zakona o dopuni Zakona o porezu na dodatu vrijednost je obilježila diskusija o raspodjeli novca Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).
28.05.2020. u 11:59
get url
text

Dopredsjedavajući Doma naroda Bakir Izetbegović (SDA) je podsjetio da je pred kraj prošlog mandata postojao konsenzus da se pitanje rokova za plaćanje PDV-a riješi, te da je potrebno pojednostaviti stvari i izaći u susret privrednicima, uprkos mogućim negativnim posljedicama na javni sektor.

- Realni sektor hrani javni sektor. U realnom sektoru su plaće oko 30 posto niže od javnog sektora. U ovom času ni javni sektor neće dobro proći ako ne pomognemo realnom sektoru. Ne treba odmah prozivati jedni druge ovdje za populizam, za neke pripreme za izbore. Ljudi pokušavaju naći rješenje. Ja vas apeliram da to podržimo. Kada su u pitanju sredstva MMF-a, 333 miliona eura, mi smo imali dogovor u vezi sa time. Prvo je bilo Pismo namjere koje je usaglašeno u prostorijama Delegacije EU-a i ono je otišlo, a onda je bio jedan politički dogovor da se novac koji pripada FBiH podijeli između FBiH i kantona po 50 posto. I to je urađeno na nadležnom nivou. Ne može Vijeće ministara BiH kazati kako će se dijeliti novac u FBiH, niti RS-u. Ne može ministar finansija kako će se općinama u RS-u podijeliti sredstva. Vi u RS-u možete slobodno reći da nećete tako da postupite. Jednako tako može uraditi i FBiH. Mi smo postigli sporazum koji je proveden. Pedeset posto sredstava će otići kantonima. Ne znam zašto se insistira na tome da Vijeće ministara BiH raspoređuje novac u FBiH, što nije po Ustavu i zakonima. Zašto da se komplicira život na takav način - upozorio je Izetbegović.

Pozvao je Izetbegović u završetku svog obraćanja ministra finansija i trezora BiH Vjekoslava Bevandu da predloži ustavnu i zakonitu odluku o raspodjeli novca MMF-a i da se danas ta stvar može riješiti. Predsjedavajući Doma naroda Dragan Čović (HDZBiH) je zatim kazao da je je Izetbegovićev istup "samo djelimično tačan", da se čeka odluka guvernera centralne banke da se novac MMF-a raspodijeli i da je raspodjela tog novca dogovorena na sastanku u Delegaciji EU-a u BiH, uz prisustvo američkog ambasadora.

- Danas ništa drugo mi ne možemo učiniti nego da jednostavno ispoštujemo odluku. Ovo nije klasični stand by aranžman., a moramo o tome voditi računa, i ja vas molim da ne dopustimo dalje da ide ljaga na nas, da sredstva koja smo dobili stoje zbog našeg političkog nadmudrivanja. Odluka Fiskalnog vijeća se treba do kraja provesti. Što prije to uradimo, imat ćemo sredstva - izjavio je Čović, koji je kazao da se "već duže vrijeme pokušava optužiti Bevanda da on blokira", što, tvrdi on, nije istina.

Replicirajući Čoviću, Izetbegović je kazao da je aranžman sa MMF-om u ovom trenutku najvažnija stvarza BiH, te da su stvari vrlo jasne i da je potrebno pratiti Ustav i zakone.

- Ne možemo Vijeće ministara FBiH narediti kako će raspodijeliti sredstva. Ne možemo gospodin Čović i ja narediti nadležnom nivou, a to je federalni nivo, kako će podijeliti sredstva. Mi smo se dogovorili da pokušamo u tom smislu stvar uraditi, da 50 posto ide FBiH, 50 posto kantroni i to je prošlo zahvaljujući autoritetu kojeg imamo gospodin Čović i ja.  I to je sve. Nemojte da budemo majstori pravljenja komplikacija. Svijet nam se čudi šta nam je. Narodu je potrebno 333 miliona eura. Čemu ta tvrdoglavost? Nadležni nivo je donio odluku. Proslijedite sredstva nadležnom nivou - izjavio je Izetbegović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.