open-navfaktor-logo
search
Institucionalna kriza
Raspisani izbori na svim nivoima: Održan sveopći sabor Islamske zajednice Srbije
U novopazarskoj Stambol džamiji, uz prisustvo muftija, glavnih imama, imama, mualimama, predsjednika medžlisa i džematskih odbora s područja centralne Srbije i Sandžaka u nedjelju je nakon jacije namaza održan sveopći sabor Islamske zajednice Srbije (IZS).
08.01.2023. u 21:30
get url
text
Novi Pazar, džamija

Na saboru je jednoglasno donesena Odluka o raspisivanju izbora na svim nivoima u Islamskoj zajednici Srbije, usvojen je Pravilnik o izborima u Islamskoj zajednici Srbije i imenovani su članovi Centralne izborne komisije.

Kako je predočeno, izborni proces na svim nivoima u Islamskoj zajednici Srbije počet će 3. februara ove godine, a prva glasanja u džematskim odborima bit će 10. februara. Nakon toga će po automatizmu biti nastavljeni izbori u medžlisima, saborima, mešihatima te vrhovnom saboru IZS.

Sveopći sabor je održan na poziv reisu-l-uleme Islamske zajednice Srbije (IZS) Seada ef. Nasufovića, a prisustvovali su predstavnici i upravnici islamskih ustanova, profesori fakulteta i medresa, vjeroučitelji i vjeroučiteljice koji djeluju pri Rijasetu Islamske zajednice Srbije iz sandžačkih mjesta, Beograda, Novog Sada, Niša, Bora...

Nasufović je nakon sabora i zajedničke dove podsjetio da je zbog situacije u ovoj islamskoj zajednici 27. juna 2022. godine proglasio vanredno stanje te nakon toga sa Savjetom reisu-l-ulema i Vijećem muftija pokušao da riješi sporna pitanja, ali da je za očuvanje jedinstva islamske zajednice bilo potrebno održavanje sveopćeg sabora.

- To je večeras učinjeno, da bismo izašli iz institucionalne krize u kojoj se nalazimo pola godine. Našli smo da je jedino rješenje održavanje izbora na svim nivoima. To smo večeras izglasali. Vjerujem da ćemo, kada se ovaj proces završi, riješiti probleme koji nas opterećuju - rekao je Nasufović za Anadoliju.

On je u obraćanju prisutnima rekao i da se razmišlja "o veličanstvenoj stvari koja se zove pomirenje (islamskih) zajednica i da bi se za takav trenutak trebalo pripremiti i imati zdravu islamsku zajednicu".

- Moramo znati šta želimo da uradimo s našom zajednicom jer naša zajednica nije stvar s kojom će ljudi trgovati i ubirati političke plodove i nametati se. Ova zajednica je naš amanet koji mi čuvamo, odgovorni smo pred Allahom, Poslanikom i našim potomstvom. Siguran sam da među nama nema ni jedan čovjek koji bi mogao da živi bez zajednice - rekao je Nasufović koji je na čelu Islamske zajednice Srbije od 2016. godine.

Od 2007. godine u Srbiji djeluju dvije islamske zajednice, Islamska zajednica Srbije (IZS) i Islamska zajednica u Srbiji (IZuS).

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.