open-navfaktor-logo
search
Sud BiH
Raspisana potjernica za Branislavom Gavrilovićem, optuženim za zločine na području Ilidže i Hadžića
Sud Bosne i Hercegovine je, na prijedlog Tužilaštva Bosne i Hercegovine, odredio mjeru pritvora i izdao naredbu za raspisivanje međunarodne potjernice za Branislavom Gavrilovićem zvanim Brne, nakon što se nije pojavio na ročištu za izjašnjenje o krivici koje je bilo zakazano za 4. juli ove godine, potvrđeno je za Birn.
22.08.2022. u 14:32
get url
text

Tužilaštvo BiH je u decembru 2020. godine podiglo optužnicu protiv Branislava Gavrilovića zvanog Brne, kojom se tereti za zločine počinjene nad žrtvama bošnjačke i hrvatske nacionalnosti na području Ilidže i Hadžića tokom 1992. i 1993. godine.

VEZANI TEKST - Optužen za zločine na Ilidži i u Hadžićima: Komandanta Brnetovih četnika Vučić štiti u Beogradu

Gavrilovića Tužilaštvo tereti da je, u svojstvu komandanta vojne formacije "Brnetovi četnici" u sastavu Prve igmanske pješadijske brigade Vojske Republike Srpske (VRS), zajedno s njemu podređenim pripadnicima, na lokalitetu Golog brda na Igmanu u ljeto 1993. godine, kada je zarobljeno više pripadnika Armije Bosne i Hercegovine (ABiH), lično i direktno učestvovao u njihovom zlostavljanju, piše Birn.

Kako je navedeno u saopćenju Tužilaštva, osumnjičeni je pucanjem iz vatrenog oružja usmrtio jednog zarobljenika, dok su njemu podređeni pripadnici jedinice – po njegovom naređenju – ubili dvojicu zarobljenika, te jednog, nakon zlostavljanja, odveli u zatočenički objekat u mjestu Kula.

Sud BiH je u septembru prošle godine djelimično potvrdio optužnicu protiv Gavrilovića.

Ročište za izjašnjenje o krivici prvobitno je bilo zakazano za decembar prošle godine, kada se Gavrilović nije pojavio zbog bolesti, kako je obrazložio njegov branilac Miodrag Stojanović.

Stojanović kaže da je uložio žalbu na rješenje o raspisivanju potjernice, ali da nije dobio drugostepenu odluku.

Osumnjičeni Gavrilović je, prema informacijama iz Tužilaštva BiH, nastanjen u Beogradu i državljanin je Republike Srbije.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.