open-navfaktor-logo
search
Skandal
Raspala se austrijska vlada: Izbori u "najkraćem mogućem roku"
Austrijski vicekancelar i čelnik Slobodarske stranke Heinz-Christian Strache podnio je ostavku ranije danas nakon objave tajno snimljenog video isječka koji pokazuje da je ruskoj strani nudio pomoć u dobivanju unosnih ugovora u zamjenu za političku podršku svojoj stranci
18.05.2019. u 21:17
get url
text

Austrijski kancelar Sebastian Kurz je zbog skandala u koji je upleten koalicijski partner Slobodarska stranka Austrije raspustio koalicijsku vladu i najavio da će se novi izbori održati u "najkraćem mogućem roku".

Austrijski vicekancelar i čelnik Slobodarske stranke Heinz-Christian Strache podnio je ostavku ranije danas nakon objave tajno snimljenog video isječka koji pokazuje da je ruskoj strani nudio pomoć u dobivanju unosnih ugovora u zamjenu za političku podršku svojoj stranci.

- Žao mi je. To je bilo glupo, neodgovorno i jedna velika greška i zato sam kancelaru Kurzu ponudio svoju ostavku koju je on i prihvatio - rekao je Strache na vanrednoj konferenciji za medije u uredu vicekancelara.

Kurz je raspuštanjem vlade reagirao na tzv. Ibiza skandal i objavljivanje videa na kojem je Strache i njegov suradnik Johann Gudenus navodnoj ruskoj poduzetnici na ljeto 2017. u vili na Ibizi ponudio pogodnosti pri dodjeli javnih natječaja ako ona financijski pomogne FPÖ-u da dođe na vlast.

Strache je objasnio da je pod utjecajem alkohola htio impresionirati navodnu rusku poduzetnicu i zbog toga se ispričao i svojoj supruzi.

Iako je Strache inzistirao na tome da nije prekršio nikakav zakon, priznao je da je riječ o "krajnje neugodnoj, pijanoj aferi".

- Ponašao sam se kao tinejdžer i time povrijedio osobu koja mi najviše znači - rekao je Strache.

Strache je na početku obraćanja javnosti optužio "strane obavještajne službe" da stoje iza skandala oko videa koji su u petak poslijepodne objavili njemački mediji Der Spiegel i Süddeutsche Zeitung.

- Ovo je politički atentat koji su inscenirale strane tajne službe - rekao je Strache.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.