open-navfaktor-logo
search
Saznajemo
Raskol u NiP-u u Hercegovini, nezadovoljno članstvo traži smjene, u prepiskama prozivaju i Konakovića
U Narodu i pravdi u Hercegovini, a posebno u gradu Mostaru, imali su velika očekivanja od Općih izbora održanih početkom oktobra ove godine, a loš izborni rezultat prouzrokovao je raskol u hercegovačkom NiP-u.
11.11.2022. u 14:26
get url
text

Uprkos nadanjima i očekivanjima da mogu osvojiti tri ili četiri skupštinska mandata u Hercegovačko-neretvanskom kantonu, koliko su nezvanično najavljivali, na kraju su ostali na samo jednom kojeg je osvojio nosilac liste za Skupštinu HNK Omer Hujdur.

Iako situacija i atmosfera u samoj stranci u Hercegovini i Mostaru nije bila idilična ni prije izbora, nakon izbora došlo je do općeg rasula i raskola. Od Facebook statusa "Pao je režim" u izbornoj noći, kojeg su masovno dijelili njihovi mostarski aktivisti, do hladnog tuša nakon potvrđenih rezultata od Centralne izborne komisije, kada su postali svjesni činjenice da će imati samo jednog zastupnika u HNK, prošlo je vrlo malo vremena.

Članstvo je već počelo napuštati ovu političku organizaciju, a veliki dio onih koji su ostali okrenuli su leđa Omeru Hujduru i uskom krugu ljudi oko njega, kao što su sekretar Nermin Halilović i njegova supruga Suada, koju je navodno Hujdur nagradio kompenzacionom listom. Suada Halilović će sa svega 197 osvojenih glasova u naredne četiri godine sjediti u Federalnom parlamentu.

VEZANI TEKST - Kompenzacijski mandati: Neki su u Federalni parlament ušli i sa manje od 200 glasova

Kako saznajemo, članovi mostarskog NiP-a nisu bili uopće informisani da je Suada Halilović na kompenzacijskoj listi. 

Također saznajemo da je sukob frakcija unutar mostarskog ogranka Naroda i pravde eskalirao u četvrtak na sastanku Gradske organizacije NiP-a, na kojoj je umalo došlo do fizičkog obračuna, a pojedini delegati su insistirali na smjeni Izvršnog odbora na čelu sa Omerom Hujdurom.

Faktor je došao u posjed navodnih grupnih Viber prepiski na kojima se vidi međusobna rasprava članova NiP-a iz Mostara i Konjica, gdje se spominje i predsjednik ove stranke Elmedin Konaković u kontekstu njegove ranije podrške Boški Ćavar koja je nedavno napustila Našu stranku.

VEZANI TEKST - Supruga kandidata NiP-a u biračkom odboru ispred stranke Savez mladih snaga

Navodno, jednu frakciju predvodi Hujdur kao predsjednik Izvršnog odbora, kojeg su neki okarakterisali kao "Zvizdićevog igrača", dok drugu frakciju predvodi Aldin Mujan kao predsjednik Gradske organizacije NiP-a, koji je navodno "Ademovićev igrač", a koja traži reorganizaciju stranke u Mostaru.

{$galerijaFotografija}

NiP prepiske
1 od 4
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.