Rad mimo statuta

Raskol u Nezavisnom bloku, Šećibović poručila Šepiću: "Čovječe, nisi Napoleon"

Objavljeno: 13.12.2018. u 18:47 Autor: S. Karaica

Nikada osnivači nisu ništa bjanko dali Predsjedništvu stranke niti potpisali dokument kojim se Predsjedništvu i predsjedniku stranke daje ovlaštenje da mogu voditi stranku. Oni to nikada ne bi uradili jer samim time što su osnivači, oni su i vlasnici stranke, i to im Šepić ne može oduzeti

Marijana Šećibović

Članstvo Nezavisnog bloka (NB) i njegovi osnivači nezadovoljni su što predsjednik stranke Senad Šepić, kako navode, privatizira stranku i favorizira sebi bliske ljude, dok ostale marginalizira i sklanja.

Članica Predsjedništva NB-a Marijana Šećibović kaže da su problemi mnogo dublji od onoga što se prikazuje. To su, pored ostalog, loši izborni rezultati i nepostojanje unutarstranačke demokratije, a osnovni i najveći problem, prema njenim riječima, rad je mimo Statuta stranke.

- Jedan od takvih primjera je kada su suspendovani Sadik Ahmetović i Salko Sokolović zbog "bijelog hljeba", iako je predsjednik Šepić bio upoznat da su oni stavili potpis na zahtjev koji je upućen Ustavnom sudu. O suspenziji je mogao odlučiti samo Sud časti, a ovaj slučaj nije uopće došao do tog suda. Članovi Predsjedništva NB-a nisu imali ovlasti da to urade - kazala je za Faktor Šećibović.

Dodaje da je "čistog srca ušla u priču Nezavisni blok, sa iskrenom željom da se napravi nešto jako dobro jer imamo veliki potencijal i sjajne ljude koji su marginalizovani iz nekog razloga".

- Svako drugi da ima takve ljude bio bi ponosan i stavio bi ih na čelo, ne bi ih sklanjao. Nama nije cilj da urušimo stranku nego da jednu dobru ideju provedemo u djelo i budemo respektabilna stranka na političkoj sceni u BiH. Imamo i mladih i starijih, koji su iskusni u politici. Nije Nezavisni blok samo Senad Šepić. Zato mu treba reći: "Čovječe, nisi Napoleon. Nismo te birali za Napoleona, nego smo te birali za predsjednika". On je radio na tome da okupi svoje ljude. Ima on kapacitet i može doprinijeti ali ovako radi lošu stvar, prvenstveno sebi. Kada se neko diže prema vrhu treba gledati i na one pored kojih prolazi na tom putu, jer vratit će se nekada dole - poručuje Šećibović.

Naglašava da je Nezavisni blok sa četiri zastupnika u Federalnom parlamentu postigao uspjeh, ali to se desilo "zahvaljujući Fuadu Kasumoviću, jer nisu to članovi dobili na svoje, nego na njegovo ime".

- Stranku je izvukao Nezavisni blok u Zenici. To, doduše, pokazuje da imate moć tamo gdje imate novac i onda je lako praviti margeting. Mi smo mlada stranka, nemamo upliv novca. Međutim, razlog što smo loše prošli na izborima je i taj što je ovdje apsolutno sve bilo fokusirano na Šepićevu kampanju za Predsjedništvo BiH. Ostali nosioci lista nisu uopće bili vidljivi. Još jedna stvar koju zamjeram i kojom sam bila zgranuta je da je NB jedina politička partija koja nije imala nijednu ženu kao nosioca liste. To je poražavajuće, a govorimo o novim politkama - naglašava naša sagovornica.

Osvrnula se i na Šepićevu inicijativu da predsjednik Kluba NB-a u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH, a o čemu je Faktor pisao,  "bude čovjek koji je osvojio 120 glasova birača, pored kolege iz Zenice koji je dobio 55 puta veću podršku".

Naglasila je da će osnivači stranke zahtijevati da se Glavnom odboru, odnosno osnivačima stranke, vrati uloga koji po Statutu imaju.

- Nikada osnivači nisu ništa bjanko dali Predsjedništvu stranke niti potpisali dokument kojim se Predsjedništvu i predsjedniku stranke daje ovlaštenje da mogu voditi stranku. Oni to nikada ne bi uradili jer samim time što su osnivači, oni su i vlasnici stranke, i to im Šepić ne može oduzeti - rekla je i dodala da se neće dozvoliti zakazivanje Kongresa bez da budu ispunjeni uvjeti.

- Ne može ni predsjednik niti Predsjedništvo stranke zakazati kongres. To je definisano Statutom koji kaže da privremeni organi stranke imaju mandat godinu dana. Godina je istekla 27. septembra i u tih godinu dana nije konstituisan Glavni odbor, nije napravljen iskorak da se organizuje i ta druga sjednica osnivača na kojoj bi se izabrao predsjednik GO. Kongres može biti zakazan tek kada GO kao vrhovni organ formira tijelo koje će ga organizovati, a ovdje je praktično GO sklonjen, ne sastaje se, znači da postoji neki problem - govori Marijana Šećibović.

Na kraju, kaže da je optimista i da je izlazak iz ove situacije "vraćanje u legalne tokove, poštivanje organa stranke i Statuta".

Izvor:   Faktor

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije