open-navfaktor-logo
search
Emotivni govor
Rashida Tlaib: Kad čitate izjave Bidena, Blinkena, generala Austina, pomislite da Palestinci ni ne postoje
Demokratska zastupnica u Zastupničkom domu Rashida Tlaib, jedina palestinsko-američka članica Kongresa SAD-a, održala je emotivni govor u kojem je kritikovala američkog predsjednika Joe Bidena i druge američke lidere zbog izjave za koju kaže da ne prepoznaje ono što Palestinci trenutno doživljavaju u borbama u Gazi.
14.05.2021. u 12:22
get url
text

- Kada čitate izjave predsjednika Bidena, državnog sekretara Blinkena, generala Austina i lidera obje stranke, pomislite da Palestinci ni ne postoje - rekla je Tlaib, prenosi Al-Jazeera.

- Ne priznaju se napadi na palestinske porodice koji se tjeraju iz svojih domova upravo sada. Nema spomena o djeci koja se zatvaraju ili ubijaju. Ne prepoznaju se stalne kampanje mučenja i terora izraelske policije protiv vjernika koji kleče i mole i slave najsvetije dane na jednom od za njih najsvetijih mjesta, nema spomena da je Al-Aksa okružena nasiljem, suzavcima, dimom, dok ljudi mole - navela je ona i dodala:

- Mi smo majke, kćeri, unuke. Mi tražimo pravdu i ne posustajemo u našoj borbi protiv opresije u svim oblicima. I, kolege, Palestinci neće otići nigdje, bez obzira koliko novca šaljete izraelskoj vladi apathejda - kazala je Tlaib.

Navela je potom da želi pročitati nešto što je prije dva dana napisala majka Imaan iz Gaze.

- Ona piše, citiram, "Večeras šaljem djecu na spavanje u našu sobu, pa kada poginemo, da poginemo skupa. I da niko ne preživi kako bi žalio gubitak drugoga". Ova izjava me je malo više slomila jer politika moje države i njen novac negiraju pravo ove majke da vidi svoju djecu kako žive, svoju vlastitu djecu da žive bez straha, da ostare bez bolnih trauma i nasilja - istakla je Tlaib.

Ona je također istaknula da SAD mora uvjetovati pomoć Izraelu tako da radi u skladu sa međunarodnim ljudskim pravima i da okonča aparthejd.

- Moramo, bez oklijevanja, zahtijevati da naša država prizna da je bezuslovna podrška Izraelu omogućila brisanje palestinskog života i negiranje prava miliona izbjeglica - navela je.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.