open-navfaktor-logo
search
NSRS
Raprava o Zakonu o JRiM počela ukazivanjem na policijsku represiju u Banjoj Luci
Zastupnik SDS-a Tomica Stojanović je pitao zašto se morala pokazati velika "policijska sila" prilikom nedavnog privođenja Brune Batinića u Banjoj Luci, što je, kaže, donijelo RS-u veoma lošu reputaciju
26.06.2019. u 10:35
get url
text

Rasprava o Prijedlogu zakona o izmjenema i dopunama Zakona o javnom redu i miru RS počela je u Narodnoj skupštini RS ukazivanjem zastupnika opozicije na slučaj policijske represije prema državljaninu BiH i Švedske Bruni Batiniću (66) u centru Banje Luke.

Batinić je 20. juna, uz upotrebu sile, priveden u policijsku stanicu nakon što je odbio pokazati lične dokumente banjalučkim policajcima, kojima je postao "sumnjiv" kada je prišao jednom od članova grupe "Pravda za Davida" i ragovarao s njim u blizini Hrama Hrista Spasitelja u centru Banje Luke.

Zastupnik Nebojša Vukanović (SDS) svoju raspravu je započeo Njegoševim stihovima "kome zakon u topuzu leži, tragovi mu smrde nečovještvom".

- Nikada ti stihovi nisu bili aktuelniji. Sila i bahatost koja se sprovodi nad nejači, staricama i djecom, nikada nisu donijeli lošiju reputraciju RS, nego što to donosi ponašanje policajaca u RS u proteklih godinu dana – kazao je Vukanović.

Zastupnik Tomica Stojanović (SDS) je ocijenio da to može dovesti do jačanja potrebe za "protektoratom" u RS i BiH, jer su slike iz Banje Luke poslale poruku da se tu ne poštuju ljudska prava.

- Ubijeđen sam da je ovaj slučaj donio lošu reputaciju RS. To je ono što mi smeta i pitam vas da li je bilo potrebe da se takav model i sila primijeni – dodao je Stojanović.

Zastupnik PDP-a Draško Stanivuković je kazao da će nakon sutrašnjeg skupa, koji organizuje zajedno sa opozicionim poslanicima Nebojšom Vukanovićem i Jelenom Trivić, organizovati "sjedenje na klupama" u centru Banje Luke, s obzirom na to da policija brani članovima "Pravde za Davida" brani bilo kakav oblik javnog okupljanja na javnom prostoru.

Prijedlogom zakona o izmjenama i dopunama Zakona o javnom redu i miru u propisuju se novi prekršaji protiv javnog reda i mira, kao i sankcije. Definiše se odgovornost za prekršaje ugostitelja kao preduzetnika, kao i novi prekršaj "neprijavljivanje prekršaja javnog reda i mira".

U obrazloženju zakona je navedeno da se propisivanju novog prekršaja pristupilo prvenstveno iz razloga jer se u proteklom periodu dešavalo da su u javnosti u RS i regionu objavljivani snimci i drugi dokazi o činjenju raznih prekršaja javnog reda i mira sa obilježjem nasilja za koje su odgovorne službene osobe imale određena saznanja u trenutku činjenja ili neposredno nakon činjenja, ali nisu učinile ništa da bi učinioci prekršaja bili kažnjeni, a njihovo ponašanje ocijenjeno kao društeno neprihvatljivo i kažnjivo.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.