open-navfaktor-logo
search
Bh. dvojac iz NBA lige
Ranija odluka nije na našoj strani: Hoće li Nurkić i Musa nastupiti u "balonu" za EP?
Pripreme košarkaške reprezentacije Bosne i Hercegovine zakazane su za 23. novembar na Ilidži, a nakon što okupi najbolje košarkaše naše zemlje selektor Vedran Bosnić imat će četiri dana za trenažni proces do utakmice trećeg kola kvalifikacija za Eurobasket protiv Bugarske.
20.11.2020. u 20:38
get url
text

Nakon prva dva kola izabranici Vedrana Bosnića su na omjeru 1-1, ali imaju dobre šanse da s dvije pobjede naprave veliki iskorak ka plasmanu na završni turnir najboljih evropskih selekcija.

VEZANI TEKST - Pozivi za NBA zvijezde: Vedran Bosnić računa na Jusufa Nurkića i Džanana Musu

Kakva-takva prednost za naš nacionalni tim, ali i velika odgovornost za Košarkaški savez Bosne i Hercegovine, bit će u činjenici da se "balon" održava u našoj domovini. Ipak, sigurno da bi podrška s tribina, koje nažalost neće biti, bila veliki vjetar u leđa košarkaškim Zmajevima.

KSBiH je nedavnom organizacijom ženskog "bubblea" pokazao visoke organizatorske sposobnosti u izuzetno teškim i specifičnim uvjetima koje diktira pandemija koronavirusa, za šta je na adresu krovne kuće bh. košarke stigla i zahvalnica iz FIBA-e.

I ovoga puta rukovodstvo KSBiH uložilo je velike napore kako bi selektor na raspolaganju imao sve najbolje košarkaše, no da bi igrači koji su dobili poziv uopće mogli konkurisati za ovaj kvalifikacioni "prozor" morat će imati dva vezana negativna testa na koronavirus.

Nedavno je pandemija naprosto desetkovala rukometnu selekciju naše zemlje. Prije i tokom posljednje "akcije" naše fudbalske reprezentacije zbog zaraze virusom COVID-19 otpalo je nekoliko igrača, no nadati se da će košarkaši proći identično kao i njihove kolegice.

Dolazak svih igrača koji su dobili Bosnićev poziv bio bi prvi preduvjet za dobar rezultat na naredna dva susreta. I tu onda dolazi ono glavno pitanje, šta je s našim NBA igračima Jusufom Nurkićem i Džananom Musom.

Obojica su izrazila neospornu želju da nastupe u susretu protiv Bugarske (27. novembra) i Latvije (29. novembra), no u svemu se najviše pitaju Portland Trail Blazersi i Detroit Pistonsi, koji su danas Musu zvanično predstavili kao novog igrača.

- U ovom trenutku niko ne zna tačan datum početka sezone i kako će se stvari odvijati. Ono što je s moje strane bitno da smo potpuno otvoreni. Razgovarao sam i sa selektorom Bosnićem, gdje smo svi na vezi. Mnogo toga će zavisiti od početka sezone i kluba - kazao je Musa prilikom posjete prostorijama KSBiH 4. novembra, kada je još uvijek bio član Brooklyn Netsa.

Desetak dana prije Muse centar Portlanda oglasio se na društvenim mrežama i potvrdio svoju spremnost da igra, ali i njegovog tima da mu to omogući.

VEZANI TEKST - Čolan otklonio dileme: Nurkić želi igrati u kvalifikacijama za Eurobasket

- Odobrenje mog kluba Portland Trail Blazersa nije dolazilo nikad u pitanje, jer je to povjerenje utemeljeno na uzajamnom poštovanju i bezuvjetnoj podršci od kluba koju sam stekao svojim radom i vrhunskim igrama koje su me svrstale u red najboljih centara, najjače košarkaške lige svijeta - napisao je Nurkić još 23. oktobra na svojoj zvaničnoj Facebook stranici.

Bez obzira na odlučnost i spremnost dvojice naših NBA igrača da zaigraju u kvalifikacijama, budu ti njihove franšize slijepo slijedile odluke koje su ranije primjenjivane, a koje se odnose na nastup igrača iz najjače košarkaške lige na svijetu u kvalifikacijama, zaista je teško očekivati da će se Nurkić i Musa pojaviti na pripremama. Pojedini košarkaški savezi još ranije su potvrdili da njihovi NBA igrači neće učestvovati u kvalifikacijama za EP, iako je u toku pauza u najjačoj ligi svijeta.

Ako se i kod nas desi ista stvar, naš tim i selektor ne bi trebali očajavati, pogotovo ako svi ostali igrači budu zdravi i spremni, a čak bi trebali biti igrački i jači jer je Amerikanac John Roberson stekao pravo nastupa za BiH.

I bez Nurkića i Muse, ako se njihovi timovi pozovu na raniju odluku na relaciji NBA - FIBA, koja je i dalje na snazi, Bosnić će, budu li mu na raspolaganju svi ostali košarkaši, imati dovoljno argumenata da juriša na nove pobjede u kvalifikacijama za Eurobasket.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.