open-navfaktor-logo
search
Federalni ministar
Ramić: Pojačano prisustvo EUFOR-a ulijeva sigurnost povratnicima
Edin Ramić, federalni ministar za raseljene osobe i izbjeglice i zastupnik Koalicije Zajedno za Bosnu i Hercegovinu u Narodnoj skupštini bh. entiteta Republika Srpska, u svakodnevnom je kontaktu sa bošnjačkim povratnicima u RS-u koji su zabrinuti sveukupnom situacijom, naročito zbog popisa Bošnjaka koji su zaposleni u Oružanim snagama BiH i Obavještajno-sigurnosj agenciji BiH.
18.03.2022. u 16:40
get url
text

VEZANI TEKST - Čampara i Korman demantuju Lukača: Policija FBiH ne popisuje ljude kao što to MUP RS-a čini Bošnjacima

- U zonama povratka, gdje su pripadnici određenog naroda u manjini, ima zabrinutosti s obzirom na sva dešavanja u BiH, ali i globalno. Zato je pojačano prisustvo snaga EUFOR-a veoma važno, ono ulijava sigurnost povratnicima u RS.

No, potrebno je objasniti građanima da je prisustvo uniformisanih osoba preventivnog karaktera, kako ljudi ne bi bili dodatno zabrinuti, da ih ne obuzme osjećaj panike - kaže Ramić za Faktor.  

Smatra da u vrijeme povećanja sigurnosnih izazova, treba raditi na smirivanju tenzija.

- U državi BiH postoje inistitucije, agencije, ministarstva..., zadužene za održavanje reda i mira, sigurnosti stanovnika i njihove imovine. Ukoliko to bude na potrebnom profesionalnom nivou, eventualni incidenti se mogu prevenirati - ističe Ramić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.