open-navfaktor-logo
search
Otvoreno pismo
Ramić pisao Steinmeieru: Vaš potez odlikovanja negatora genocida je dehumanizirajući i opasan
Emir Ramić, direktor Instituta za istraživanje genocida Kanada, uputio je otvoreno pismo njemačkom saveznom predsjedniku Frank-Walteru Steinmeieru povodom najave da će uručiti orden za posebne zasluge izraelskom historičaru Gideonu Greifu, negatoru genocida u Srebrenici i predsjedniku komisije o Srebrenici koju je formirala Vlada bh. entiteta Republika Srpska.
01.11.2021. u 08:13
get url
text

- Vaš potez je duboko antiticivilizirajući, dehumanizirajući, neljudski, opasan za mir i stabilnost u svijetu i poguban za međunarodnu pravdu i pravo. Vaš potez degradira Ujedinjene nacije i internacionalne pravne i sudske autoritete i dokumente - ističe Ramić u pismu i dodaje:

- Negator genocida u Srebrenici Gideon Greif, koji je na čelu takozvane "Nezavisne međunarodne komisije za istraživanje stradanja naroda u srebreničkoj regiji od 1992. do 1995." koju je formirala Vlada bh. entiteta Republika Srpska, koja ga tako plaća za kampanju negiranja genocida u Srebrenici, zaslužuje od vas osudu, a ne orden za posebne zasluge.

VEZANI TEKST - Njemačko odlikovanje za negatora genocida u Srebrenici 

Ramić podsjeća Steinmeiera da je potpredsjednik Svjetskog jevrejskog kongresa Menachem Z. Rosensaft u potpunosti odbacio zaključke konačnog izveštaja tzv. nezavisne međunarodne istražne komisije, predvođene izraelskim akademikom Gideonom Greifom, nazivajući sadržaj izveštaja sramotnim.

- Komisija je, kako kaže Rosensaft, imenovana na inicijativu "separatističkog lidera bosanskih Srba koji negira genocid", a na njenom čelu je izraelski akademik "poznat po svojim prosrpskim stavovima". Rosensaft je objasnio kako se sadržaj izvještaja kosi se s utvrđenim činjenicama u međunarodnom pravu, te da izvještaj "očito ignoriše" presude Međunarodnog krivičnog suda Ujedinjenih naroda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) - naveo je Ramić i dodao:

- Zgroženi smo time što ćete kao predsjednik Njemačke, velike i značajne svjetske sile dodijeliti orden za posebne zasluge čovjeku koji negira od oba međunarodna suda presuđen genocid u Srebrenici, akademika koji se otvoreno stavlja na stranu separatističkih lidera bh. entiteta Republika Srpska, entiteta čiji lideri sve više i ozbiljnije atakuju na evropsku državu BiH, prizivajući njenu etničku podjelu. Time ćete poslati poruku podrške zločincima, negatorima genocida, revizionistima historijskih, naučnih i sudskih činjenica o jedinom pravno dokazanom genocidu u Evropi poslije holokausta, te poruku glorifikatorima presuđenih ratnih zločinaca, ali i onima koji žele uništiti državu BiH.

Ramić ističe kako smatra da javnost Njemačke i njene političke i akademske elite u ovom času, na ovom mjestu i "povodom ove vaše sramne odluke treba da zastanu i da razmisle, kuda i gdje ide Njemačka koja ordenom za posebne zasluge podržava negatora genocida u Srebrenici".

Nagrađivanje negatora genocida, ističe, predstavlja zločin i podstiče na novi genocid, što je zločin sam po sebi.

- Holokaust nije počeo u plinskim komorama. Počeo je riječima. A Njemačka nagrada opominje na novi genocid. Protestujemo protiv ove necivilizirane odluke i tražimo da je bezuslovno povučete. Jer to je kao da se orden daje nekome ko negira holokaust. Dati orden za posebne zasluge negatoru genocida je do sada najveći njemački udar na istinu, pravdu, kulturu sjećanja, UN i internacionalne sudove, međunarodni pravni poredak. Posebno je to udar na žrtve ne samo genocida u Srebrenici, već i za žrtve svih strašnih zločina u ljudskoj historiji, uključujući i žrtve holokausta - navodi Ramić i dodaje:

- Uz poziv da bezuvjetno povučete vašu odluku pozivamo na buđenje u svijetu u kome se negatori genocida nagrađuju, laži proglašavaju istinom, zločini smatraju dobrim. Budimo svjesni položaja u kojem se nalazimo, tražimo puteve izlaza, budimo hrabri, jedinstveni, obrazovani i stručni u traganju za istinom i pravdom. Jeste vašim prijedlogom ponizili žrtve, ali žrtve nikada neće biti poražene jer je istina i pravda na njihovoj, ne na vašoj strani.

Ramić ističe da oni koji negiraju odluke internacionalnih sudova, koji narušavaju internacionalno pravo, pravdu i istinu koji pokušavaju revidirati historiju, sudske i naučne argumente, te oni koji u zadnje vrijeme opasno ugrožavaju teritorijalni integritet, suverenost, nezavisnost i politički subjektivitet evropske države BiH u ime ekstremizma pripadaju historijskom neljudskom otpadu protiv koga se nažalost i danas još više trebamo boriti.

- Mi nastavljamo borbu za bolju budućnosti naše civilizacije, za svijet bez rata i genocida u kome će vladati mir i poštovanje drugog i drugačijeg, u kome će istina ndvladati neistinu, pravda nadvladati krivdu, a kultura sjećanja nadvladati kulturu zaborava. Pridružite se to velikoj ljudskoj misiji i povucite vašu odluku o dodjeli ordena jednom od najvećih negatora genocida u svijetu - zaključio je Ramić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.