Bilo bi, kazao je, poželjno da se usvoji deklaracija o pravima Bošnjaka u RS na bosanski jezik.

-Poželjna je jedna takva deklaracija u entitetu RS kojom bi se Bošnjacima dozvolilo da govore bosanski jezik i izučavaju nastavku po bosanskom planu i programu, kao što im je to dozvoljeno u Srbiji, Crnoj Gori i bilo gdje drugo, osim u RS. Bilo bi dobro da Narodna skupština obaveze člana Predsjedništva BiH iz RS da ne opstruira potpisivanje ugovora s Islamskom zajednicom... te generalno drugačije postaviti odnos kada su u pitanju Bošnjaci u RS prema poštivanju Evropske konvencije o ljudskim pravima i slobodama – istakao je Ramić.

Tokom skupštinske rasprave o prijedlogu teksta deklaracije o položaju srpskog naroda u Crnoj Gori, koju je predložio poslanik Nebojša Vukanović, podsjetio je da je entitetski parlament i ranije usvajao razne deklaracije, za koje je Ustavni sud RS-a saopćio da ne proizvode nikakvo pravno dejstvo, tj. nisu obavezujuće, već se njima samo iskazuje neka vrsta političkog stava.

- Razumijem osjećanja koja imaju Srbi iz RS prema Srbima u Crnoj Gori i regionu - rekao je Ramić i naveo da se ovo pitanje moglo problematizirati na državnom nivou, ako je u domenu vanjske politike.

Podsjetio je da je protiv bilo kakvog oblika diskriminacije bilo gdje i da je BiH potpisnik Evrpske konvencije o ljudskim pravima.

Ovo je tek druga tačka dnevnog reda redovne sjenice Narodne skupštine RS-a, koja je počela jutros.

Na dnevnom redu su prijedlozi izmjena Izbornog zakona RS, na prijedlog Kluba poslanika SNSD-a, te zakona o posebnom postupku eksproprijacije radi izgradnje autoputa i gasovoda dionice Vukosavlje - Brčko i Brčko - Rača, također po hitnom postupku; te između ostalog, zakoni o inspekcijama i štrajku.

Skupština rad nastavlja i sutra.