open-navfaktor-logo
search
(Ne)jedinstvo
Ramić: NiP je u RS-u vrlo često povezan s vlastima, u praksi su drugačiji nego se predstavljaju javno
Izbor za članove Savjeta Mjesne zajednice Janja u bh. entitetu Republika Srpska izazvao je žestoke reakcije javnosti. SDA i Narod i pravda nastupili su odvojeno, pa je u Savjet MZ ušlo osam članova srpske nacionalosti.
14.04.2022. u 17:11
get url
text

Sve se to dešava u mjestu gdje su Bošnjaci većina, a SDA i NiP već danima jedni druge optužuju za izdaju. Iz SDA tvrde da je NiP pozivao na pregovore tek nakon što su predali listu, dok iz NiP-a kažu da im je SDA poručila da svako ide sa svojom listom. Takve tvrdnje NiP pravda zbog snimka razgovora u kojem su učesnici član Predsjedništva NiP-a i predsjednik NiP-a Bijeljina i Janja Sead Trnovac i Mujo Bogaljević, jedini Bošnjak koji je ušao u savjet MZ Janja. Mujo Bogaljević nije SDA, ali iz NiP-a ipak tvrde da je on bio posrednik pregovora. 

VEZANI TEKST - Narod i pravda o izborima u Janji: SDA nije htjela jednu listu, ne osjećamo se krivim
 

Federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica i zastupnik u Narodnoj skupštini RS-a Edin Ramić dešavanja u Janji ocijenio je kao "posljedicu loše procjene mogućnosti za ostvarenje političkih ciljeva".

- Ukoliko se bude nastavilo sa ovakvom praksom i ovako lošim procjenama, imat ćemo veliki problem na izborima u oktobru - kazao je Ramić.

Član Predsjedništva NiP-a Nedim Čivić je na konferenciji za medije govorio o "principima NiP-a", uvjetujući tako mogućnost koaliranja sa bošnjačkim strankama, te tvrdi da je na to pristao Vojin Mijatović (SDP), ali da još čeka odgovor Edina Ramića.

VEZANI TEKST - Predsjednik SDA u Janji: NiP je prvo predao svoju listu, pa su nas zvali; snimak razgovora imaju sa...
 

- Ponudili smo im svoje principe prije nekoliko mjeseci i nikada nismo dobili odgovor da li to prihvataju ili ne. Dobio sam usmeni poziv od Vojina Mijatovića koji je rekao da su naši principi odlični, ali da odluku mora donijeti SDA. Mi i dalje čekamo - kazao je Čivić.

Ramić ističe da se može dogovoriti učešće zajedno sa NiP-om na izborima, ali da je praksa NiP-a dosta drugačija od onoga kako se predstavljaju u javnosti.

- Narod i pravda u RS-u ima jednog odbornika i imaju nekoliko općinskih organizacija koje su vrlo često povezane s vlastima. Mi smo s njima imali dogovor. Imali smo sastanak s Islamskom zajednicom, SBB-om i NiP-om u vezi s definisanjem programa za razvoj povratničkih zajednica u RS-u. Sljedeći sastanak je trebao organizirati NiP, ali ga nikada nisu sazvali - kaže Ramić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.