open-navfaktor-logo
search
Potpredsjednik stranke
Ramić: Nije mi žao što je Denis otišao iz SDA, žao mi je što sa sobom nije poveo...
Edin Ramić, potpretpredsjednik SDA, komentirao je stanje u svojoj stranci, kao i odlazak dosadašnjih članova poput Denisa Zvizdića, kojeg je SDA dvije decenije postavljala na funkcije od nivoa kantona do Vijeća ministara Bosne i Hercegovine. 
06.07.2021. u 10:12
get url
text

Zvizdićevo nezadovoljstvo unutar SDA, kao i nezadovoljstvo njegovih stranačkih kolega i rođaka koji su napustili stranku, počelo je 2018. godine i povezano je, kako se nebrojeno puta moglo čuti, sa unutarstranačkim kandidaturama za Predsjedništvo BiH, gdje je iz unutarstranačke utrke Zvizdić sam odustao. Kulminiralo je konačnim odlascima iz SDA, a ako se čini po reakcijama pojedinih u toj stranci, moglo bi se reći i posljednjim jedva dočekanim Zvizdićevim odlaskom.  

U svom viđenju situacije u i oko SDA, Ramić se osvrnuo i na Zvizdića, ovaj put ga direktno imenujući. Njegovo zapažanje unutarstranačkih prilika prenosimo u nastavku u cijelosti. 

- Ako si ćutolog, onda si fini neki čiko koji je ušao u SDA nekad kad je ona bila sva državotvorna i čestitao pa si se zadržao tako 20-30 godina na pozicijama i sad ti ono baš nezgodno da pređeš u neku drugu stranku, bez obzira na to što i sam dijeliš njihovo loše mišljenje o današnjoj SDA.

Mediji, ako ih se tako može nazvati, puni su razumijevanja za takve jer bez obzira na to što se ćutolozi ne zamjere šefu u stranci, rado ga tračaju okolo, pri tome pružaju potrebne informacije o stanju u SDA, mrskim im kadrovima, imenovanjima i drugim pikanterijama, čak im šalju i fotografije sa stranačkih sastanaka... Oni koji se oglašavaju na društvenim mrežama ili koriste javni medijski prostor da predstave vlastiti rad ili objasne politike SDA predstavljeni su kao botovi, ulizice, poslušnici, miljenici i kako sve ne, ali uglavnom u negativnom kontekstu...

Tragično je da takvi "mediji" objašnjavaju nama iz SDA ko je kakav i šta mi izlascima pojedinaca iz SDA gubimo. Meni, istina, nije žao što je Denis otišao, kao što nisam žalio ni odlazak bilo koga drugog iz SDA. Žao mi je što nije poveo sa sobom one koji su puni razumijevanja za njegove postupke. Podsjećaju nas da je on predsjednik Parlamentarne skupštine BiH. Nema potrebe mene podsjećati, na svojoj koži osjetim cijenu te pozicije. Ona je dogovorena dan prije njegovog izbora kad su učinjeni ustupci SNSD-u u NSRS-u jer da toga nije bilo, Nermin Nikšić bi bio na njegovom mjestu, imao je više glasova iz FBiH. Tad mu ništa nije bilo mrsko u SDA, a sretna je bila i sva bliža rodbina.

Uvijek je lakše uzeti što možeš, i otići, ali oni koji ostaju i bore se za ideju SDA u samoj SDA i izvan nje, vrijedni su poštovanja.

Godinama se nakupilo previše karijerista koji više ni našu stranačku bazu, a ni javnost ne mogu podsjetiti šta su radili sve ove godine. SDA će se takvih morati rješavati, a pokazuje se efikasnim, da onda kad im se uskrati mogućnost uhljebljivanja rodbine i prijatelja, sami odlaze. Simpatično mi je ono za bradu…

Predsjednika Izetbegovića sam lično upoznao kad sam već bio šef kluba u Vijeću naroda RS-a, prethodno sam bio načelnik općine, šef službe, odbornik, aktivista, i imao sam bradu, zapravo i ne znam otkad je imam..., bio sam uvijek uz njega i bit ću ako Bog da, dok god mu je potrebna moja podrška.

Lijepo je to što obojica slijedimo sunet, kao što bi bilo lijepo da se i oni koji pišu ili diktiraju pojedine tekstove, a muslimani su, pridržavaju suneta, da ne kažem da se osunete. Jeste uhar, ali mora se neka žrtva podnijeti, život je takav.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.