open-navfaktor-logo
search
Uskoro u Parlamentu FBiH
Ramić: Izmjenama zakona u pravo na novčanu naknadu bi se uvelo oko 2.700 demobilisanih boraca
Izmjenama Zakona o pravima demobilisanih boraca i članova njihovih porodica u pravo na egzistencijalnu novčanu naknadu bi se uvelo oko 2.700 nezaposlenih boraca povratnika u RS i Brčko, i oko 1.000 supruga umrlih demobilisanih boraca, rekao je za Faktor Sabahudin Ramić, predsjednik Saveza boraca FBiH.
04.03.2021. u 17:15
get url
text

Dodaje kako se nada da će se izmjene Zakona u Parlamentu FBiH naći već u aprilu.

Podsjećamo, egzistencijalna naknada sa federalnog nivoa iznosi pet KM po mjesecu provedenom u odbrani zemlje. 

Pomoć u liječenju i za supruge umrlih boraca 

- Mi smo dostavili svoju verziju izmjena Zakona o pravima demobilisanih boraca i članova njihovih porodica Federalnom ministarstvu za boračka pitanja. Mislim da je to učinio i HVO. Očekujem u toku iduće sedmice da ćemo napraviti radni sastanak zajedno sa HVO-om i pomoćnikom federalnog ministra za boračka pitanja Mirzom Terzom i njegovim saradnicama da zaokružimo ovo pitanje - govori nam Ramić.

VEZANI TEKST - Izmjenama Zakona o demobilisanim borcima ove boračke kategorije bi konačno mogle ostvariti pravo na novčanu naknadu

Podsjeća kako je cilj izmjenama uvesti u pravo borce povratnike u RS i Brčko distrikt bez obzira na godine starosti, koji nemaju nikakvih primanja, u Zakon o borcima na federalnom nivou. U prava žele uvesti i supruge umrlih demobilisanih boraca koje su nezaposlene, ali još nije utvrđeno koje kriterije bi trebalo da ispunjavaju. Također, traže da pravo na transfer za liječenje imaju i supruge i djeca umrlog demobilisanog borca, a što sada nije slučaj.

- U dosadašnjoj praksi kategorije poput RVI, dobitnika najvećih ratnih priznanja, porodice šehida i poginulih boraca, imaju u kontinuitetu pravo na transfer za liječenje. Međutim, kod umiranja demobilisanog borca, supruga ili djeca do sada nisu imala pravo za jednokratnu pomoć za liječenje. Tražili smo da supruge i ostali članovi uže porodice imaju na to pravo - govori Ramić. 

Visina novčane pomoći za liječenje zavisi od težine bolesti. 

Ramić se osvrnuo i na uvođenje u pravo na egzistencijalnu novčanu naknadu supruga umrlih demobilisanih boraca. 

- Kada je riječ o njihovom uvođenje u pravo na egzistencijalnu novčanu naknadu, došli smo u ćorsokak, kada je riječ o izmjenama i dopunama zakona o demobilisanim borcima na kantonalnim nivoima. Još nemamo u tri kantona urađene izmjene, dok u Srednjobosanskom kantonu supruge umrlih boraca kroz izmjene zakona, imaju pravo na egzistencijalnu novčanu naknadu, na federalnom nivou ih nismo uvrstili iz razloga što nismo ni znali koliki će biti broj korisnika naknada. Ponudili smo dvije varijante, da pravo imaju supruge starije od 57 godina i ispod 57 godina.

Nezaposlene supruge bi imale pravo na novčani iznos po uvjetima koji ispunjavaju njihovi muževi. Recimo, ukoliko je suprug bio u odbrani zemlje četiri godine, imala bi pravo na mjesečnu naknadu od 240 KM. 

Do kraja aprila u Parlamentu FBiH 

Ramić vjeruje kako bi se priča o izmjenama Zakona o demobilisanim borcima u Federalnom ministarstvu za boračka pitanja mogla zaokružiti do kraja ovog mjeseca, a zatim da ide na Vladu FBiH početkom aprila.

- Hoću da vjerujem da ćemo do kraja četvrtog mjeseca imati izmjene i dopune Zakona u parlamentarnoj proceduri. S ovim izmjenama u prava na egzistencijalnu novčanu naknadu bi se uvelo negdje blizu 2.000 nezaposlenih demobilisanih boraca koji imaju prebivalište u RS-u. Zatim, 680 do 700 boraca iz Brčko distrikta kako Armije RBiH tako i HVO-a. Oni bi išli na teret Federalnog ministarstva za boračka pitanja. Očekujemo i možda do 1.000 supruga umrlih demobilisanih boraca - rekao nam je Ramić.

Podsjećanja radi, egzistencijalne novčane naknade se isplaćuju na mjesečnom nivou. 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.