open-navfaktor-logo
search
Rasprava u NSRS
Ramić: Da se Ivanić nije bojao gubitka izbora usvojio bi ovakav dokument
Ramić smatra da se u predloženim zaključcima otišlo daleko od prvobitngo zaključka, te da su oni u koliziji u odnosu na Program reformi, s obzirom da entiteti nisu nadležni za vođenje vanjske politike i odbrane
24.12.2019. u 00:31
get url
text

Zastupnik Stranke demokratske akcije (SDA) Edin Ramić je tokom sjednice Narodne skupštine RS-a, na kojoj se raspravljalo o Programu reformi Bosne i Hercegovine, podsjetio da se današnja rasprava vodi na bazi neautoriziranog prijevoda Programa reformi BiH.

- Danas smo u situaciji da se daju potrebna objašnjenja o dokumentu koji se tiče vojne neutralnosti entiteta RS, a Ustavni sud RS-a je taj dokument označio kao pravno neobavezujući već samo politički stav – kazao je Ramić.

Govoreći o Programu reformi BiH, ističe da Srbija više sarađuje sa NATO-om u odnosu na BiH jer, kako je kazao, neki ovdje žele biti malo veći katolici od pape. Podsjetio je na izjavu predsjednika SDA Bakira Izetbegovića da niko nikome neće ništa nametati.

- Smatram da je ovaj dogovor i Program reformi u mogućnosti da zemlju pokrene naprijed, a to je najvažnije u ovom trenutku – ocijenio je Ramić.

Ramić smatra da se u predloženim zaključcima otišlo daleko od prvobitngo zaključka, te da su oni u koliziji u odnosu na Program reformi, s obzirom da entiteti nisu nadležni za vođenje vanjske politike i odbrane.

- Ovaj dokument će poslužiti svrsi. On je definirao neke odnose, nadležnosti i omogućit će nam svima da se dalje krenemo ka političkoj stabilnosti. čestitam svima onima koji su smogli hrabrosti i snage da dođu do jednog ovakvog kompromisnog rješenja – zaključio je Ramić.

Na početku svoga izlaganja je podsjetio da je Ustavni sud kazao da je dokument koji se tiče vojne neutralnosti, a koji je ranije usvojen u NSRS-u samo politički stav, a ne pravno obavezujući dokument. 

Ramić je dodao i to da bi Mladen Ivanić, bivši član Predsjedništva u 2018. godini, "da je bilo više hrabrosti" pristao na usvajanje dokumenta, Programa reformi, u sličnoj formi.

-Nego se smatralo da će se izgubiti izbori, pa se zbog toga prolongiralo usvajanje - rekao je Ramić. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.