open-navfaktor-logo
search
Lažni izvještaj
Rame uz rame sa današnjim fašistima: Za Gideona Greifa 5.000 ubijenih Srebreničana samo je "greška"
Porazna je činjenica da je jedan Jevrej, istraživač holokausta, nad čijim je narodom počinjen genocid u Drugom svjetskom ratu, stao rame uz rame sa negatorima genocida u Srebrenici i fašistima, stavljajući svoj potpis na lažni izvještaj takozvane "Nezavisne međunarodne komisije za istraživanje stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji u periodu 1992 - 1995 godine" koju je osnovala Vlada RS-a.
20.01.2022. u 13:13
get url
text

VEZANI TEKST - Izraelski historičar Gideon Greif priznao grešku u izvještaju: U Srebrenici je ubijeno 8.000 Bošnjaka

I ne samo stavio potpis, već grčevito branio lažne podatke iz izvještaja u kojem se tvrdi da je u Srebrenici stradalo ne više od 3.500 Bošnjaka i 2.000 Srba, te uprkos međunarodnim presudama za genocid isticao da zločin u Srebrenici nije imao karaktera genocida!

Gideon Grief, izraelski historičar i predsjednik ove komisije, prošle godine u junu kazao je "da je ponosan što je predstavio ovaj izvještaj i da je u njemu učestvovalo deset stručnjaka koji su se rukovodili pravdom, istinom i činjenicama".

- Nije bilo nikakvih pritisaka ni od pojedinaca niti Vlada ili institucija. Sva istraživanja smo zasnivali na naučnim standardima i metodologiji. Nastojat ćemo da promovišemo istinu i činjenice o ovom izvještaju. Nalazi su usmjereni ka pomirenju i istini prema svim narodima - rekao je tada Grief.

Međutim, Gideon Grief sada naziva to greškom.

- Nismo umanjili ni jednu žrtvu. Baš ni jednu žrtvu. To je bila moja lična greška pa ćemo to ispraviti da objavimo istinu i mislim da će se ova kontroverza oko komisije značajno smanjiti – rekao je Grief.

VEZANI TEKST - Njemačka povukla odluku o odlikovanju Gideona Greifa, predsjednika Dodikove komisije za Srebrenicu

Krajem prošle godine predsjednik Njemačke Frank-Walter Steinmeier povukao je odlikovanje Greifa njemačkim "Saveznim krstom za zasluge".

Nagradu Greifu su u njegovo ime trebale uručiti njemačka ambasadorica u Tel Avivu Susanne Wasum-Rainer i izraelska poltičarka Colette Avital.

- Gospodin Greif, koji je potomak njemačkih Jevreja koji su preživjeli progon u vrijeme nacionalsocijalizma (nacizma op.a.), ovjekovječio je doprinose njemačkih Jevreja izraelskoj kulturi u svojoj knjizi "Die Jecke". U svome istraživanju, koje se fokusira na historiju logora za istrebljenje Auschwitz-Birkenau, Gideon Greif daje vrhunski doprinos kada se govori o holokaustu.– istakli su ranije iz Ureda njemačkog predsjednika.

Dr. Esnaf Begić predsjednik Upravnog odbora Islamskog koledža u Osnabrücku u Njemačkoj i docent na Institutu za islamsku teologiju Univerziteta Osnabrück bio je među intelektualcima, organizacijama za ljudska prava i političarima koji su reagirali na vijest o mogućem odlikovanju Gideona Greifa.

Podsjetimo, potpredsjednik Svjetskog jevrejskog kongresa Menachem Z. Rosensaft u potpunosti je odbacio zaključke izvještaja na koji je Greif stavio potpis, nazivajući njegov sadržaj "sramotnim" za akademsku zajednicu.

VEZANI TEKST - Dodik i Vlada RS uporni s utvrđivanjem svoje "istine", tzv. komisija odbacuje genocid u Srebrenici

Rosensaft je objasnio kako se sadržaj izvještaja kosi se s utvrđenim činjenicama u međunarodnom pravu, te da izvješaj "očito ignoriše" presude Međunarodnog krivičnog suda u Hagu. Istakao je kako je ova komisija umjesto toga uveliko zasnovala svoj izvještaj na jednom izdvojenom mišljenju nakon suđenja u jednom od ranih predmeta ovog suda.

Rosensaft je obrazložio kako je komisija imenovana na inicijativu "separatističkog lidera bosanskih Srba koji negira genocid", a na njenom čelu je izraelski akademik "poznat po svojim prosrpskim stavovima." Za Rosensafta to je oživljavanje iste one logike kojom se nacistički ministar propagande Joseph Goebbels služio kako bi opravdao antisemitizam.

Takozvanu Nezavisnu komisiju za Srebrenicu činili su pored Greifa i Adenrele Shinaba iz Nigerije, Yuki Osa iz Japana, Roger Bayard iz Australije, Zeng Yi iz Kine, Giuseppe Zaccharia iz Italije, Markus Goldbach iz Njemačke, Laurence Armand French iz SAD-a i Marija Đurić iz Srbije.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.