open-navfaktor-logo
search
Lokalni izbori
Rama: U Albaniji pobijedila budućnost i nada
Na lokalnim izborima u Albaniji, koji su danas održani uprkos bojkotu opozicije, izlaznost je iznosila 21,6 posto, objavila je Centralna izborna komisija u toj zemlji
30.06.2019. u 22:57
get url
text

Na lokalnim izborima u Albaniji, koji su danas održani uprkos bojkotu opozicije, izlaznost je iznosila 21,6 posto, objavila je Centralna izborna komisija u toj zemlji, javlja Anadolu Agency (AA).

Prema podacima Centralne izborne komisije 771.865 od oko 3,5 miliona građana s pravom glasa iskoristilo je svoje građansko pravo. Iz opozicionih stranaka tvrde da je izlaznost bila znatno manja.

Premijer Albanije Edi Rama obratio se javnosti na konferenciji za medije poručivši da je današnjim danom “pobijedila budućnost, građanstvo i nada”.

“Danas je bio 30. juni jedne Albanije koja je mjesecima preživljavala dramu političke svađe, ohrabrenu i organizovanu da zaustavi naš napredak na putu društvene normalnosti, demokratskog suživota i integracija albanskog naroda u porodicu evropskih naroda”, poručio je Rama.

Dodao je da Albanija od danas više neće gledati “spaljivanje mandata i bojkot izbora protiv prava naroda da bira”.

Lider opozicije Lulzim Basha, koji nije glasao na današnjim izborima, naglasio da se ovakvi izbori u Evropi nisu dogodili još od vremena komunizma.

"Današnje jednopartijsko glasanje je nešto što se nije desilo nigdje u Evropi još od komunizma. Promjena će doći veoma brzo, a današnji dan je to učinio neizbježnim”, poručio je Basha.

Na izborima je učestvovala vladajuća Socijalistička stranka Albanije (PS) albanskog premijera Edija Rame, koja je predvodila koaliciju "Alijansa za evropsku Albaniju", te nekoliko parlamentarnih i vanparlamentarnih stranaka.

Opozicioni savez na čelu sa Demokratskom strankom (PD) i Socijalističkim pokretom za integraciju (LSI) bojkotovao je izbore nakon što je predsjednik Albanije Ilir Meta 10. juna formalizovao dekret o poništenju današnjih izbora i za novi izborni datum odredio 13. oktobar.

Zbog političkih tenzija u zemlji izbore je obezbjeđivalo više od 7.700 policajaca.

Lokalne izbore u Albaniji nadgledala je misija Ureda za demokratske institucije i ljudske prava pri OSCE-u (ODIHR), akreditovane ambasade i nekoliko međunarodnih organizacija. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.