open-navfaktor-logo
search
Vučićev jastreb
Rama poručio Vulinu: Ubice su u Beogradu; Vulin ponavlja uvrede: I dalje ću ih zvati Šiptari
Izjava ministra odbrane Srbije Aleksandra Vulina koja je službeno objavljena na web stranici Ministarstva odbrane o tome da premijer Albanije Edi Rama radi na stvaranju "velike Albanije", koju samo ujedinjeni Srbi mogu da zaustave, te da ono što međunarodna zajednica da Albancima se ne može zabraniti Srbima, izazvala je reakcije kosovskih zvaničnika i albanskog premijera Edija Rame.
05.10.2020. u 14:18
get url
text

Nakon što je na Twitteru svom kolegi Aleksandru Vučiću postavio pitanje da li se radi o "memu", uz isječak sa web stranice Ministarstva odbrane, u kojem se za Albance u srpskom jeziku koristi i pežorativno ime "Šiptari", Rama je u svom naknadnom obraćanju javnosti naveo da se "zgrozio" nakon što je saznao da to ipak nije šala.

- Da ne postoji mogućnost da izjava jednog člana vlade 2020. godine dođe iz tako razuzdanih usta i tako mračnog uma. Tada sam shvatio da to nije mem - prenosi Zeri pisanje albanskih medija.

Rama, piše Kossev, kaže da su vojnici Slobodana Miloševića izvršili etničko čišćenje na Kosovu, da se one ubice koje su preživjele, nalaze u Beogradu, dok je OVK oslobodilačka formacija.

- Što se OVK tiče, oni su oslobodioci, a ne ubice. Ubice su u Beogradu. Oni ne mogu da promijene jednostavnu činjenicu – Kosovo nije napalo Srbiju. Nisu kosovski tenkovi otvorili put vojsci za etničko čišćenje. Bili su to vojnici Slobodana Miloševića. Redovna vojska koja je upotrebljena za silovanje i etničko čišćenje - prenosi Zeri dio Raminog govora.

On je istovremeno naglasio da je "dobro" to da, dok ga u Srbiji optužuju da radi za "veliku Albaniju", albanski ekstremisti u Prištini optužuju da radi za "veliku Jugoslaviju".

- Bio sam vrlo jasan. Regionalni schengen postavlja četiri uvjeta Evropske unije. Prvi uvjet je sloboda Brisela u kojoj se ljudi mogu non-stop, bez zadržavanja kretati preko granica. Želimo da uklonimo granicu i sa Srbijom, a albanski ekstremisti ovo ne vole. Cilj im je da danas budu taoci u kandžama prošlosti - objasnio je sada Rama, prenosi dalje Zeri.

Aleksandar Vulin osudio je izjavu Edija Rame koju je dao na zajedničkoj sjednici vlada Albanije i Kosova u Tirani, o tome da je luka Drač i kosovska.

- Izjavom da će luka Drač biti kosovska, Edi Rama je nastavio svoj rad na stvaranju "velike Albanije". Kao i svaki put do sada, Evropska unija će šutjeti i neće preduzeti ništa. Šiptari mogu da se ujedine i mogu da otimaju i tuđe teritorije, a Srbi ne mogu da budu ujedinjeni čak ni na svojoj zemlji, tako se ponavlja laž da je velika Albanija prirodna Albanija, a Srbi ujedinjeni u jednoj državi su prijetnja miru - naveo je Vulin. 

Ovo je bio posredan povod i za kosovsku ministricu vanjskih poslova Melizu Haradinaj Stublu da se otvorenim pismom obrati Kvinti zbog prethodne izjave još jednog ministra – Ivice Dačića, koji je u emisiji Ćirilica na TV Happy postavio retoričko pitanje šta da radi sa Srbima koji ukazuju na lokacije masovnih grobnica Albanaca u Srbiji.

Ona je negodovala zbog, kako je navela, potpune ravnodušnosti međunarodnih predstavnika na "sramotni jezik" srbijanske vlade prema žrtvama i porodicama žrtava posljednjeg rata na Kosovu, i "ksenofobno oslovljavanje" Albanaca od strane Aleksandra Vulina, odnosno, "šovinističke i sramne činove srbijanske vlade".

Vulin se danas ponovo na zvaničnoj stranici Ministarstva odbrane oglasio sramotno porukom. 

- Srbi su narod koji se ponosi svojim imenom i ne traži od drugih da ga oslovljavaju drugačije nego što oslovljava sam sebe. Ako se Haradinaj Stubla stidi što je Šiptarka, ne treba da se ljuti na mene. Kako zovu sebe, tako ću ih i ja zvati, kada iz svog jezika izbace riječ Šiptar, i ja ću ih zvati kako god da počnu da zovu sebe. A do tada poštovat ću njihove običaje i jezik, i Šiptare ću s poštovanjem oslovljavati kako sami sebe zovu, Šiptari - napisao je Vulin.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.