- Tragedija gubitka života službenika kosovske policije najveće je zvono za uzbunu do sada o kontinuiranom riziku da dugotrajna kriza eskalira u oružani sukob. Zločinci koji su oduzeli život nedužnom čovjeku, koji je služio u državnoj uniformi snaga za sprovođenje zakona Republike Kosovo, moraju biti izvedeni pred lice pravde - rekao je Rama u objavi na platformi X (bivša Twitter), nakon ubistva pripadnika Policije Kosova u selu Banjska, u općini Zvečan.

 VEZANI TEKST - Pucnjava na sjeveru Kosova: Poginuo policajac, jedan najmanje ranjen, Kurti optužuje Beograd

Dodao je da "euroatlantska zajednica mora da skupi svu svoju impozantnu snagu i da nepovratno stavi Kosovo i Srbiju za sto dijaloga o normalizaciji".

- Sazivanje vanredne mirovne konferencije, pod nadzorom i garancijom Evropske unije i Sjedinjenih Američkih Država, i istovremeno preduzimanje svih vanrednih mjera sa KFOR-om, kako bi se spriječila dalja eskalacija situacije, strateška su neophodni ne samo za red i sigurnost na Kosovu danas, ali i za sutrašnji mir i budućnost regiona, prije nego što se produžena kriza na sjeveru Kosova otrgne kontroli i pretvori u destabilizujući požar za cijeli region - poručio je Rama.