open-navfaktor-logo
search
Otvoreni pregovori
Rama na ceremoniji podizanja zastave EU-a: Put Albanije od danas ne postaje lakši
U sjedištu Vijeća ministara Albanije održana je ceremonija simboličnog podizanja zastave Evropske unije (EU), nakon otvaranja pristupnih pregovora te zemlje s blokom.
20.07.2022. u 11:37
get url
text

Svečanosti je prisustvovao premijer Albanije Edi Rama koji je rekao da današnji dan označava uspon Albanije na još jedan nivo, ne samo u odnosima sa Evropskom unijom, već i u kontekstu budućnosti te zemlje i njenog razvoja.

Rama je rekao da se od danas povećava stepen obaveza albanskog društva prema vrijednostima, standardima, pravilima i duhu evropskog demokratskog suživota.

- Od danas naš put ne postaje lakši, već mnogo izazovniji, a suočavanje sa ranama i sjenama prošlosti, za koje još uvijek treba uložiti velike napore da bi se konačno pobijedilo, ulazi u novu fazu. Duh promjena ulazi u novu dubinu, vještine za promjenu ulaze u novo iskušenje, energija, odlučnost i strpljenje podliježu novom testu - rekao je Rama.

Rama je naglasio da "na ovom prvom historijskom putovanju" imaju priliku napraviti državu kakvu "naša djeca zaslužuju".

U Briselu je u utorak počela prva međuvladina konferencija između Evropske unije te Albanije i Sjeverne Makedonije, koja je označila otvaranje pregovora za članstvo tih zemalja u EU.

Sjeverna Makedonija je 2005. godine dobila status kandidata, a od 2008. godine je čekala na početak pregovora za učlanjenje u evropski klub. Albanija je taj status stekla 2014. godine.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.