open-navfaktor-logo
search
Drač
Rama: Hotelski smještaj za sve pogođene zemljotresom
Dvorane će se hitno isprazniti, jer ne ispunjavaju optimalne uslove za život, kazao je premijer Albanije
29.11.2019. u 10:53
get url
text

Premijer Albanije Edi Rama saopštio je na današnjoj vanrednoj sjednici Vijeća ministara da je broj smrtno stradalih u razornom zemljotresu u toj zemlji povećan na 49 te da će svi koji su ostali bez krova nad glavom biti premješteni u hotele, prenosi Anadolija. 

Rama je kazao da je većina stradalih u Draču gdje je život izgubilo 25 ljudi, u mjestu Thumana poginule su 23 osobe, dok je jedna osoba izgubila život u gradiću Lac.  Albanska vlada je na trećoj vanrednoj sjednici proglasila stanje prirodne nepogode i u Lacu, nakon Tirane i Drača. 

Premijer Albanije je istakao da je na području Drača od 1.260 osoba, više od 600 smješteno u hotelima, 360 u školskima dvoranama, a ostali u šatorima ili kod bližnjih. 

- U Thumani je oko 500 osoba smješteno u šatorima, a oni će danas biti transportovani u hotele. Dosad je transportovano 16 porodica, ali kako smo odlučili od danas će svi šatori bilo u Thumani ili Laću biti uklonjeni i svi će biti smješteni u hotele - izjavio je Rama. 

Kako je kazao, oni koji su ovih dana boravili u školskim dvoranama će takođe biti premješteni u hotele, tako da će učenici ponovo moći pohađati nastavu u svojim školama. 

- Dvorane će se hitno isprazniti, jer ne ispunjavaju optimalne uslove za život. Svi će ići u hotele. Što se tiče ruralnih područja, učinićemo sve da mještane ne premjestimo iz svog područja, jer je njihov posao povezan sa poljoprivredom - kazao je albanski premijer. 

Albaniju je u utorak pogodio snažan zemljotres jačine 6,4 stepena po Richteru. Spasioci iz te zemlje, Turske, Kosova, Srbije, Grčke i drugih zemalja nastavljaju potragu za osobama za koje se sumnja da se nalaze ispod ruševina na području Drača.

Albansko Ministarstvo zdravstva i socijalne zaštite je ranije saopštilo da je više 2.000 osoba zatražilo ljekarsku pomoć, dok je oko 800 hospitalizovano zbog povreda.

Zemljotres je izazvao veliku materijalnu štetu, a srušen je veliki broj kuća, zgrada, kulturnih spomenika i ostalih objekata. Nakon razornog zemljotresa uslijedio je niz nešto slabijih potresa koji su dodatno uznemirili tamošnje stanovništvo.  U međuvremenu, pomoć Albaniji uputile su Turska, Italija, Francuska, Grčka, Kosovo, Srbija i Crna Gora i mnoge druge zemlje i pojedinci. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.