open-navfaktor-logo
search
Intervju
Rainer Schnabl: Raiffeisen banka će i dalje biti pouzdan partner firmama i građanima u BiH
Predsjednik Uprave Raiffeisen banke Rainer Schnabl zadovoljan je rezultatima koji su ove godine ostvarili u Bosni i Hercegovini i pored teške ekonomske situacije koja je zahvatila cijeli svijet.
04.01.2023. u 10:02
get url
text
Rainer Schnabl

Schnabl je u intervjuu za Faktor istaknuo da će banka i dalje biti stalan i pozudan partner firmama na bh. tržištu od kojih se očekuje da prilagode svoje poslovne planove otežanim uslovima.

Koliko je svjetska kriza utjecala na poslovne rezultate Banke u Bosni i Hercegovini?

Bankarski sektor Bosne i Hercegovine se iznova dokazuje kao jedan od najuspješnijih segmenata bh. ekonomsko-finansijskog sistema uz kontinuiranu stabilnost u uslovima redovnog privređivanja, ali i uspješan odgovor na vanredne situacije. U Raiffeisen banci smo zadovoljni s onim što je urađeno tokom protekle godine koja je bila izazovna, te mogu istaći da je iza nas još jedna uspješna poslovna godina. Pratili smo trendove digitalizacije i prilagođavali našu ponudu zahtjevima klijenata, fokusirali se na naše zaposlenike, a kako bismo ostvarili naš cilj da budemo digitalna banka sa ljudskim kontaktom. Ujedno, aktivno smo radili na implementaciji aktivnosti koje su slijed ESG principa prema kojima poslujemo kao odgovoran bankar, te podržavamo naše klijete u njihovoj tranziciji ka održivoj budućnosti. Naš uspjeh dodatno potvrđuju i brojna domaća i međunarodna priznanja koja su nam dodijelile finansijske institucije, te renomirani magazini. 

Koliko Raiffeisen banka u ovim ekonomskim problemima može pomoći bh. firmama u njihovom poslovanju i razvoju?

Obzirom na to da se u tekućoj godini predviđa značajno ekonomsko usporavanje, učesnici na tržištu trebaju nastojati graditi sistem koji će omogućiti dinamičniji razvoj u perspektivi. Banka će i dalje biti stalan i pozudan partner firmama na ovom tržištu od kojih se očekuje da prilagode svoje poslovne planove otežanim uslovima. Na ovaj način stvaraju se dodatne mogućnosti za njihovo razmatranje i finansiranje od strane banaka. Ujedno, jačanjem pravne i ekonomske sigurnosti u zemlji, te približavanjem evropskim standardima stvara se osnova za nove investicije koje bi banke podržale.  

Kome više odobravate kredita, građanima ili firmama?

U svom poslovanju smo usmjereni na ponudu kvalitetnih usluga koje će rezultirati zadovoljstvom naših klijenata, bilo da je riječ o fizičkim ili pravnim licima. Nastojimo uvijek biti njihov fer partner te pronaći rješenje da ih podržimo onda kada je to potrebno. U skladu s tim, u individualnom kontaktu s našim klijentima nastojimo pronaći optimalno rješenje za finansiranje kako kada su u pitanju zahtjevi stanovništva tako i kada govorimo o podršci ekonomiji. Pri tome se fokusiramo i na manje skupine u okiru ovih segmenata, te tako, na primjer, imamo prilagođenu ponudu za žene u biznisu koja obuhvata i posebnu kreditnu liniju za firme, ali i dodatne benefite za žene poduzetnice kao fizička lica. 

Jeste li zadovoljni naplatom kredita u Bosni i Hercegovini, obzirom na pandemiju COVID-19 i sve težu ekonomsku situaciju zbog agresije Rusije na Ukrajinu?

Kada je riječ o naplati kredita, Raiffeisen banka ima uređen proces naplate svojih potraživanja. Banka postupa u skladu s onim što je definisano prilikom ugovaranja kreditnog odnosa s klijentom, a kao njihov pouzdan partner nastojimo njegovati odnose koji se temelje na povjerenju i pronalaženju optimalnog rješenja ukoliko se eventualno javi određeni problem u otplati. Takvim pristupom, kao i odobravanjem održivih olakšica za servisiranje kreditnih zaduženja, uspjeli smo minimizirati efekte pandemije COVID-19 koji su imali negativan finansijski uticaj na naše klijente. Ostajemo orijentisani da pomognemo našim klijetima, te mogu istaći da je trend servisiranja kreditnih zaduženja stabilan.    

Bosni i Hercegovini je dodijeljen status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji, očekujete li da će razvoj ekonomije biti brži, obzirom na novi status BiH?

Odluka o dodjeli statusa kandidata za članstvo u Evroskoj uniji rezultat je unutrašnjeg razvoja i geopolitičkog napretka. Interni napredak leži u činjenici da je BiH uspješno ispunila upitnik EU komisije koji je bio tehnička osnova za razmatranje statusa kandidature. Uzevši u obzir geopolitičku situaciju, kandidatski status za Bosnu i Hercegovinu se može posmatrati kao EU reakcija na novonastale okolnosti, te sigurnost za status ove zemlje i jasnu integracijsku perspektivu. Kandidatski status daje Bosni i Hercegovini i druge prednosti kao što su: veći potencijal za investicije, mogućnost za unapređenje rejtinga zemlje, zatim bolji izgledi za turizam, kao i dodatne mogućnosti za korištenje EU fondova za privredni, naučni i obrazovni razvoj. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.