open-navfaktor-logo
search
Tužbe radnika
Rafinerija ulja Modriča povećava milionske gubitke i smanjuje broj radnika
Rafinerija ulja Modriča nastavlja sa gomilanjem gubitaka i otpuštanjem radnika kojih je na kraju prvog kvartala 2022. godine imala 211, odnosno 36 manje u odnosu na isti period prošle godine.
26.04.2022. u 15:29
get url
text
Rafinerija ulja Modriča
Rafinerija ulja Modriča

Kada se poredi sa krajem 2021. godine, rafinerija je samo u prva tri mjeseca ove godine smanjila broj zaposlenih za 24.

Novak Vasilić, jedan od otpuštenih radnika koji je krajem prošle godine dobio otkaz kaže za Capital da je tužio Rafineriju.

- Smatram da mi je kao i drugim radnicima trebalo da bude ponuđeno drugo radno mjesto - kaže on.

U razgovoru sa još nekim radnicima rafinerije koji kažu da se radnici prebacuju u Optima grupu, a ostali koji na to ne pristanu dobijaju otkaz.

- Radnici prelaze u Optima grupu da rade poslove koje su radili u Rafineriji ulja. Na primjer, obračun plaća se radi u Optima grupi za obje rafinerije i za Optimu - kažu naši sagovornici.

Kada je u pitanju finansijski rezultat, rafinerija je u prvom kvartalu ove godine povećala gubitak za 58.000 KM, dok je akumulirani gubitak preduzeća dostigao skoro 108 miliona maraka.

Ukupni prihodi rafinerije u prvom ovogodišnjem kvatalu iznosili su 2,5 miliona KM i skoro u potpunosti se odnose na prihode ostvarene prodajom učinaka povezanim licima.

Inače, osnovna djelatnost ovog preduzeća je uslužna prerada za povezano lice Optima grupu. Optima grupa je vlasnik potpunog proizvodnog procesa u rafineriji, uz preneseno pravo korišćenja zaštićenog imena i žiga robne marke proizvoda Rafinerija ulja Modriča.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.