open-navfaktor-logo
search
Aktivacija mehanizma
Radović Dodikovu priču o mirnom razlazu ocijenio kao predizborni marketing; Nešić ga pozvao na djelovanje
Došlo je vrijeme da pokušamo još jednom aktivirati mehanizam mirnog razlaza u Bosni i Hercegovinu, kazao je prije dva dana član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik, uz ocjenu kako bi nakon dovršetka tog procesa svi mogli "mirno živjeti".
26.05.2022. u 08:29
get url
text

Milan Radović, potpredsjednik SDS-a, podsjeća kako smo i tokom prošle godine imali priču oko mirnog razlaza i vraćanja nadležnosti na nivo entiteta.

- Ja i dalje mislim da se radi o predizbornom marketingu jer ništa od toga nije realizovano. Kriza koja je počela donošenjem zakona od visokog predstavnika tzv. Inzkovog zakona, o tome se sada ni ne priča – kaže on i dodaje:

VEZANI TEKST - Dodik se vratio na fabrička podešavanja: Vrijeme je za mirni razlaz u BiH

- Tako da ova priča o mirnom razilaženju je samo predizborna kampanja za predstojeće izbore i tema koju vlast želi da nametne u cilju prikrivanja katastrofalne ekonomske situacije i problema koji imamo u samoj ekonomiji nastali inflacijom.

Radović ističe kako ključ problema sa kojim se suočavamo trenutno jeste činjenica kako je narod sve siromašniji i da sve manje može kupiti za svoju plaću.

Na pitanje kako građani RS-a gledaju na ovaj poziv, Radović odgovara da oni gledaju kako da prežive.

- Njih najviše boli nepravda, negativna selekcija. Onda jednostavni da vi sa partijskom knjižicom SNSD-a imate privilegije, a svi ostali su građani drugog reda i to je ono što je najveći problem, kao i činjenica da su njihovi kućni budžeti i novčanici sve tanji – zaključio je on.

Nenad Nešić, predsjednik DNS-a i zastupnik u Parlamentarnoj skupštini BiH, pitao je kada će "gospodin Dodik pokrenuti taj proces mirnog razlaza".

- Mi ćemo svi dočekati stotu čekajući taj njegov mirni razlaz. Ja ga pozivam da već danas pokrene taj mirni razlaz. Nek ne zamajava narod mirnim razlazom, nego nek počne da radi i neka uradi nešto po tom pitanju – poručuje on.

VEZANI TEKST - Dodik: RS je u iščekivanju trenutka za mirni razlaz

Odgovarajući na pitanje da li on pruža podršku Dodikovoj najavi, Nešić odgovara kako on podržava "dejtonsku BiH u okviru Ustava BiH, u okviru Mirovnog sporazuma".

- Normalno, ukoliko neko ne želi da poštuje Dejtonski mirovni sporazum, ukoliko je država nefunkcionalna, i disolucija je jedna od opcija, zašto da ne – rekao je on i pojasnio:

- Disolucija koja bi bila rezultat razgovora sve tri strane i rezultat nefunkcionisanja države. Možda bi disolucija dobro došla i Bošnjacima i Hrvatima i Srbima. I možda bismo umjesto jedne nefunkcionalne države imali tri funkcionalne države koje bi međusobno sarađivale. Bez obzira na to bili u jednom državnom sistemu ili više državnih sistema, mi smo upućeni jedni na druge, tako da moramo sarađivati, kako na ekonomskom, tako i na svakom drugom planu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.