open-navfaktor-logo
search
Veliko gradilište
Radovi na lokalitetu Lipa kod Bihaća, uskoro počinje izmještanje migranata
Izgradnja privremenog prihvatnog centra na lokalitetu Lipa između Bihaća i Bosanskog Petrovca je već u poodmakloj fazi, a prema najavama izmještanje migranata iz napuštenih objekata u gradu na Uni moglo bi početi već naredne sedmice.
04.04.2020. u 11:10
get url
text

Projekat izgradnje i opremanja kampa financira Evropska komisija, odnosno Delegacija Evropske unije u Bosni i Hercegovini. Grad Bihać je izdvojio 50.000 KM za uređenje te lokacije, a podršku su dali Vlada Unsko-sanskog kantona, Federalna vlada i Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine.

- Ovo je jedno veliko gradilište, na kojem rade domaće firme i preduzeća. Vremenski uslovi nam idu na ruku, tako da su do sada ispoštovani svi rokovi dinamike radova. Ukoliko se sve nastavi prema planiranom rasporedu, već slijedeće sedmice možemo očekivati početak izmještanja migranata s gradskih ulica i iz napuštenih objekata - istakao je gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić.

Gradska uprava je preuzela obavezu pripremanja parcele u svom vlasništvu. Tako su u toku radovi na sanaciji i održavanju pristupnog puta, nivelisanju i drenaži  parcele, izgradnji zaštitne ograde, osiguravanju pitke vode i prečistača za fekalije, te dezinfekciji i deratizaciji lokaliteta. Gradsko komunalno preduzeće Komrad vršit će usluge odvoza otpada.

- Kada vidite ovo gradilište, onda se može reći kako je Gradsko vijeće Bihać odabirom ove lokacije donijelo potpuno ispravnu odluku. Osim što ćemo na ovaj način zaštiti naše građane, stvorit ćemo i uslove za život migranata, koji su dostojni čovjeka. Značajno ćemo poboljšati zdravstveno - epidemiološku situaciju i zato hvala svima koji učestvuju u realizaciji ovog projekta - rekao je dopredsjedavajući Gradskog vijeća Asmir Budimlić.

Vlada Unsko-sanskog kantona preuzet će brigu o procesu izmještanja migranata, te zdravstvenoj zaštiti kada lokalitet bude spreman za prihvat ljudi.

Centrom će prema sporazumu Delegacije Evropske Unije u BiH i Ministarstva sigurnosti upravljati Međunarodna organizacija za migracije (IOM) i Danski komitet za izbjeglice (DRC).

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.