Najavio je određene zakonske izmjene, odgovornije ponašanje nadležnih ministarstava i maksimalni angažman svih policijskih agencija u državi.

- Prioriteti se moraju znati, a naši su zaštita države i njenih građana, pa tek onda briga o migrantima. Obaveza je da osiguramo sigurnost i komoditet građana Bosne i Hercegovine, u ovom slučaju konkretno u USK. Nedopustivo je da migranti ovdje počine više od 1.000 krivičnih djela, te da doslovno ignorišu policijske strukture. Zato sam ohrabrio predstavnike Kantonalne vlade da štite svoje građane i ekonomske interese - rekao je ministar Radončić.

Naglasio je i kako će Ministarstvo sigurnosti BiH od sada biti partner, koji će zaslužiti maksimalno povjerenje građana Bihaća i drugih gradova USK.

- Od rukovodstva ovog kantona sam tražio realnu procjenu smještajnih mogućnosti i kapaciteta i to bez ikakvog pritiska.  Drugačije ćemo malo postaviti stvari unutar institucija BiH, ali i u dijalogu s predstavnicima Evropske unije i međunarodnih organizacija. Ne možemo i ne smijemo ovaj kanton pretvoriti u parking za migrante, koji i ne žele tu biti. Morat ćemo podijeliti odgovornost i teret, a naša ministarstva za ljudska prava i izbjeglice moraju napokon preuzeti  odgovornost za humanitarni aspekt krize - dodao je ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić.

Kantonalni premijer Mustafa Ružnić s optimizmom je govorio o zaključcima sa sastanka, ponovivši da migranti moraju biti izmješteni iz gradskih središta.

- Drago mi je da smo se složili da moramo biti maksimalno profesionalni i humani, ali i zbog zajedničkog stava oko zatvaranja centara Bire i Mirala. Na osnovu današnjeg razgovora, ali i prvih konkretnih poteza ministra Radončića, možemo zaključiti kako Unsko-sanski kanton neće više biti prepušten sam sebi u ovom migracijskom procesu - riječi su premijera USK Ružnića.

Na sastanku s gradonačelnikom Bihaća Šuhretom Fazlićem konstatovano je da se u tri godine migrantske krize "pretežno spavalo", te da je neophodna ozbiljna strategija koordiniranog upravljanja ovom situacijom.

- Bosni i Hercegovini u ovom trenutku nedostaje 1.200 graničnih policajaca. Neko je zaista spavao u ove tri godine, jer nije promijenjen nijedan zakon ili podzakonski akt. Nije urađeno ništa na jačanju policijskih i sigurnosnih struktura, pa i ne čudi što nemamo ozbiljnu strategiju za upravljanje ovom situacijom. Kroz ovaj kanton i državu je prošlo više od 30.000 ljudi, koji nisu adekvatno legitimisani i to je nedopustivo. Potpuno razumijem određenu zabrinutost građana Bihaća, koji su do sada na svaki način pokazali svoju humanost. Nažalost, nemamo sredstava za radikalne i brze promjene, ali nema više spavanja. Drugačije ćemo postaviti stvari, pa će nam prioritet biti zaštita naših građana i njihovih interesa - rekao je Radončić.