open-navfaktor-logo
search
Fadile, oprosti...
Radončić se opet izveo na Facebook, utrkuje se s Čolpom: Ko je više zaslužan za vakcine
Vlada Federacije Bosne i Hercegovine na sinoć održanoj sjednici donijela je odluku o potpisivanju ugovora sa firmom Medimpex, koja svojom ponudom garantira da će od trenutka potpisivanja ugovora u naredna tri dana nabaviti 100.000 vakcina Sputnika V po cijeni od 14,31 eura, a preostali dio sukcesivno u naredne dvije-tri sedmice. Ukupna količina vakcina koje se nabavljaju ugovorom je 500.000.
17.03.2021. u 15:53
get url
text

Tim povodom sinoć se oglasio federalni zastupnik Nihad Čolpa. Da njega nije bilo, teško da bi došlo do narudžbe vakcina protiv COVID-19. Tako barem on navodi. "Velika pobjeda", objavio je Čolpa, a sad spektakl: 

- Odlučnost, hrabrost i zdrav razum donose budućnost. Da su vlasti slušale moje apele iz decembra prošle godine, bilo bi sve dobro, ali i ovo je veliki uspjeh za mene. Nakon što sam bez ikakve zadrške ponudio Vladi FBiH svoj potpis za nabavku vakcina i po cijenu zatvora, za nešto više od trideset sati nakon mog apela, Vlada FBiH uspjela je riješiti problem koji traje mjesecima i dogovoriti nabavku vakcina.Građani u FBiH imaju pravo na vakcinu, nećemo biti građani drugog reda, nećemo da nas Srbija imunizira, imamo svoj ponos. Insistirat ćemo na novim nabavkama vakcina, sa vrlo efikasnim planom imunizacije. Konačno se pokrećemo! Nastavljamo dalje zdravim razumom i hrabrošću - napisao je Čolpa. 

Na stranu to što Čolpa vjerovatno ima dobre namjere, ali realnost je takva da njegov potpis ne vrijedi ništa u ovoj situaciji, jer se naprosto ne radi o ovlaštenoj osobi. A tek tvrdnja da je neko reagirao nakon njegovog apela?! Dobra fora, zastupnik ima smisla za humor. 

Ko vjeruje u dobre namjere Fahrudina Radončića? 

Predsjednik SBB-a se opet izveo na Facebook, što prakticira s vremena na vrijeme, budući da se u jeku korona i migrantske krize povukao sa pozicije ministra, pa sa te društvene mreže dijeli lekciji onima koji rade. 

Opsjednut je "bošnjačkim kadrovima" u vlasti, naročito premijerom FBiH Fadilom Novalićem. 

- Zašto je Novalić lijeno čekao da mu Parlament FBiH - na alarmantni prijedlog SBB-ovog zastupnika prof. dr. Kacile - praktično naloži hitno formiranje ad hoc homisije, koja je u roku 24 sata, bez ikakvih teškoća, operativno pozvala ponuđače, odnosno domaće velefarmacije da se jave za nabavku većih količine vakcina? Zar to davno nije mogla i morala samostalno uraditi Vlada FBiH? - pita Radončić, pripisujući nekakve zasluge SBB-u. 

Prof. dr. Mirsad Kacila napustio je jučer sjednicu ad hoc komisije za pregovore s proizvođačima vakcina ili ovlaštenim zastupnicima. Građanima je preko preko Avaza poručio "da ko god može i gdje god može neka se vakciniše". Poručio je da vakcinu u FBiH neće dočekati. 

VEZANI TEKST - Radončić na početku pandemije dao ostavku, a sad "raspalio" po svima, osim HDZ-a i SNSD-a

Prema informacijama portala Istraga.ba Kacila je predložio da se donošenje odluke o izboru kompanije koja će nabavljati vakcine odgodi za petak (19. mart). On je, također prema navodima medija, i ranije još jednom napustio sastanak na kojem se pokušavalo doći do rješenje. 

Tvrdnje da se namjerno čekalo s nabavkom vakcina naprosto nisu tačne i postoje samo u Radončićevoj glavi. Vlada FBiH je ranije uplatila novac koji je tražilo Vijeće ministara za nabavku vakcina, a kada je postalo jasno da Vijeće ministara neće tako brzo završiti posao, krenulo se s rješavanjem ovog pitanja na federalnom nivou. 

Kao i svaki put do sada, Radončić izostavlja spomenuti HDZ-ove i SNSD-ove kadrove koji i jesu najodgovorniji za nabavku vakcina u BiH. To se valjda iz višemjesečne samoizolacije ne vidi. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.