Fahrudin Radončić, šef SBB-a, već neko vrijeme vrlo direktno upućuje kritike Elmedinu Konakoviću, predsjedavajućem Skupštine Kantona Sarajevo, koji mu za sada direktno ne odgovara. Prije bi se dalo reći da se često pravda, što i ne iznenađuje bez obzira na Konakovićev temperament i sklonost burnim reakcijama i izjavama kako u medijima, tako i na društvenim mrežama. SBB-ovi zastupnicu su također dio "šestorke" i za sada tu koaliciju održvaju na vlasti. 

Za N1 je kazao kako je očekivao više pragmatičnih koraka na putu ka stvaranju "novih vrijednosti" od šestorke koja u protekloj godini dana vodi Kanton Sarajevo.

-Vlast u KS je takva kakva jeste. Vidjet ćemo - poručio je Radončić na pitanje kakva će biti uloga i stav SBB-a u Vladi KS te dodao:

-Nećemo da se Konaković ponaša u dvostrukoj ulozi, kao predsjednik Vlade i parlamenta (Skupštine KS, op. a). 

SBB je strpljiv - ali:

-On je 600.000 KM personalno podijelio kome želi. Ne možemo izvlačiti novce građana, a da jedan čovjek arbitrira. Moja poruka Konakoviću je da to stane. To je za mene na ivici političke korupcije. Te novce su građani uplatili preko doprinosa. To mogu raditi agencije, komisije, ministarstva, a ne da jedan čovjek dijeli sredstva - izjavio je Radončić.

Istakao je kako je Nerminu Nikšiću, lideru SDP-a rekao da će Vladi KS dati rok od godinu dana da se vidi taj konkretan doprinos vlasti u Kantonu Sarajevu.

-Konaković ili neko ima želju da poravna sve što je bilo iz SDA. Mi želimo da djelujemo korektivno, nemojte da smisao bude u kadrovskom smjenjivanju. Ne mogu učestvovati u harangi i rušenju ljudi. Mi imamo precizna stajališta - šta ćemo prihvatiti, a šta ne - poručio je.

Prva sarajevska transferzala nije razlog zbog čega je SBB u vlasti u KS, tvrdi Radončić. 

Komentarisao je i probleme u USK-ovom ogranku SBB-a, rekavši da sa Aganom Bunićem (SBB), predsjedavajućim Skupštine USK, ima kadrovski problem, a to je da je 40 ljudi imenovano na različite pozicije unutar vlasti, a da je SBB-ova kadrovska komisija utvrdila da 80 posto njih nikada nije bilo u SBB-u.

Radončić tvrdi da nema lični niti bilo kakav problem sa Bilsenom Šahman, Jasnom Duraković, ali i Damirom Arnautom - jer svaki SBB-ov zastupnik ima pravo na svoja stajališta i da je "stranka jako širokogrudna tu".

-Sve što je Arnaut vama rekao, ja ću potpisati. Šahman i Duraković ne napuštaju stranku, nismo u svađi - rekao je Radončić.