VEZANI TEKST - Radončić otkrio kada se povlači sa čela SBB-a

On je ranije najavio da će napustiti lidersku poziciju u stranci i prepustiti je "novim, mlađim i potentnim licima".

Dosadašnji lider SBB-a, koji je bio jedini kandidat za predsjednika te stranke, u svom je ekspozeu naglasio kako se stanje u Bosni i Hercegovini od zadnjeg održanog kongresa značajno pogoršalo.

Kazao je kako je u tom razdoblju našu zemlju napustilo više od 100.000 ljudi, ekonomsko zaostajanje je ekstremno veliko, a sigurnosno stanje, međuentitetski i međunacionalni odnosi, ocijenio je, nikada nisu bili gori.

Govoreći o političkoj situaciji u BiH osvrnuo se na "višegodišnji sistemski rad u promociji i praktičnoj realizaciji separatizma" koji personificira, kako navodi, Milorad Dodik.

VEZANI TEKST - Nakon Šahman i Hadžić: I Zlatko Kravić napustio SBB

- Dodik je prešao crvenu liniju. Svaki populistički pristup hrani njegovu destruktivnu politiku, a mi nećemo učestvovati u verbalnoj svađi koja odmaže stabilnosti BiH. Očekujemo da međunarodna zajednica pokaže punu odgovornost u sankcioniranju politike koju on personificira – naglasio je Radončić, dodavši kako nigdje na svijetu ne postoji država s dvije vojske, pa neće postojati ni u Bosni i Hercegovini.

Spomenuo je kako je "rješavanje" Izbornog zakona preduvjet stabilizaciji političkih odnosa u FBiH, ali i odnosa Hrvata i Bošnjaka, te podsjetio da je BiH tronožac tri naroda i o tome treba voditi računa.

- Već tri puta Bošnjaci biraju dva člana Predsjedništva BiH. Ako se to ponovi i četvrti put, to bi značilo da Hrvati 16 godina, iako konstitutivan narod, trpe i osjećaju diskriminaciju – ponovo je rekao Radončić.

VEZANI TEKST - Radončić podržao Konakovića, Čović zadovoljan: Hrvati da biraju legitimnog predstavnika

Prema njegovim riječima, bez izmjene Ustava i usvajanja novog Izbornog zakona neće biti implementirani izborni rezultati u Federaciji BiH ni iduće izborne godine.

U nastavku Kongresa bit će birani članovi Suda časti SBB-a, Nadzornog odbora i Glavnog odbora, nakon čega će Glavni odbor izabrati Predsjedništvo SBB-a.

Gosti današnjeg Kongresa SBB-a su potpredsjednik SDP-a Zukan Helez, potpredsjednica HDZ-a BiH Darijana Filipović, predsjednik Glavnog odbora Naroda i pravde Dejan Kovačević, predsjednik PDA Mirsad Kukić, predsjednik Glavnog odbora NES-a Mirza Batalović, predsjednik GO Naše stranke Mostar Tarik Tanović, potpredsjednica PDA Elzina Pirić i Dervo Sejdić iz Romskog informativnog centra "Kali Sara".