Teške optužbe

Radončić opečatio Čovićevu teoriju: Komšić pobijedio zahvaljujući Islamskoj zajednici?!

Objavljeno: 20.01.2019. u 12:45 Autor: R. F.

Čovićevu teoriju prvi je podržao Milorad Dodik, a podršku u optuživanju Islamske zajednice u BiH je predsjednik HDZ-a sada dobio i u Sarajevu

Nakon što je poražen u utrci za člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda, predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović je za svoj poraz optužio Islamsku zajednicu u BiH. Imami u džamijama su, govorio je, otvoreno pozivali vjernike da svoj glas daju Željku Komšiću.

- Imam jako puno informacija sa terena koji govore o tome da se se uistinu već tada sa džume davale instrukcije vjernicima kako primite dalje to i kako kontrolirati čitav sistem – kazao je nesuđeni član Predsjedništva BiH.

Reagirala je tada i Islamska zajednica u BiH, oštro odbacivši optužbe da su na bilo koji način utjecali na rezultate Općih izbora.

- Nije bilo nikakvih zavjera u "džamijama" da se bilo ko izabere ili ne izabere na proteklim izborima. U Islamskoj zajednici takve špekulacije i dezinformacije smatramo krajnje zlonamjernim. Očito je da neki pokušavaju političke sukobe prenijeti na građane i narode, a čini se sada i na vjerske zajednice. Oni koji bi da podijele državu znaju da to ne mogu uraditi dok ne podijele društvo i mi se nadamo da će građani BiH to prozreti – poručili su iz Islamske zajednice u BiH.

Čovićevu teoriju prvi je prvi podržao Milorad Dodik, a podršku u optuživanju Islamske zajednice u BiH je predsjednik HDZ-a sada dobio i u Sarajevu.

- Za pobjedu gospodina Komšića ključnu ulogu ima SDA. Koja je najutjecajnija stranka u Islamskoj zajednici? Pa SDA. I svi su govorili hoćemo za Željka i Željko ima obavezu prema SDA – kazao je predsjednik SBB-a Fahrudin Radončić u intervjuu za Face TV.

Ako se Čovićeve optužbe i mogu razumjeti, uzimajući u obzir njegovu potrebu da opravda svoj izborni neuspjeh, pa i ako možemo razumjeti Milorada Dodika jer je u Predsjedništvu BiH izgubio priželjkivanog partnera, nešto je teže pronaći racionalno objašnjenje za Radončićev nasrtaj na vrhovnu vjersku instituciju među Bošnjacima, čije interese, barem deklarativno, on zastupa.

Fahrudin Radončić je, podsjećanja radi, također bio kandidat za člana Predsjedništva BiH, ali iz reda bošnjačkog naroda. Međutim, nije se uspio izboriti za povjerenje građana te je završio na trećem mjestu, daleko iza pobjednika Šefika Džaferovića i drugoplasiranog Denisa Bećirovića, a tek nešto ispred nezavisnog kandidata Mirsada Hadžikadića. Uzimajući u obzir ovakve optužbe na račun Islamske zajednice u BiH, takvim rezultatom Radončić čak može biti i prezadovoljan.

Izvor:   Faktor

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije