open-navfaktor-logo
search
Rezultat šefova
Radončić najveći gubitnik, Bošnjaci mu rekli "ne" treći put, Nikšić skromno
Uzimajući u obzir očekivanja, uloženi trud i činjenicu da je treći put bio kandidat za Predsjedništvo BiH, Fahrudin Radončić je, bez sumnje, najveći gubitnik ovih izbora
09.10.2018. u 16:03
get url
text

Na Općim izborima 2018. godine većina predsjednika značajnijih stranaka je bila na listama. Tačnije, svi osim Bakira Izetbegovića, predsjednika SDA, koji je dva puta uzastopno osvojio mandat u Predsjedništvu BiH. 

Uzimajući u obzir očekivanja, uloženi trud i činjenicu da je treći put bio kandidat za Predsjedništvo BiH, Fahrudin Radončić je, bez sumnje, najveći gubitnik ovih izbora. Prema trenutnim rezultatima koje je saopćila Centralna izborna komisija (CIK), Radončić je tek treći sa 65.343 glasa.  To je ubjedljivo najveći pad podrške glasača jednom kandidatu, predsjedniku stranke, ikada zabilježen u BiH i to samo u razmaku od četiri godine. Naime, Radončić je 2014. godine dobio 201.454 glasa, dok je Izetbegović iste godine dobio 247.235.  Kada se prvi put kandidirao 2010. godine, Radončić je imao 142.387 glasova. I tada ga je pobijedio Izetbegović sa 162.831. Dva puta je bio drugi, a sada je tek treći, nakon Šefika Džaferovića sa 187.034 glasa i Denisa Bećirovića sa 170.718. Napominjemo da je ovo precizan, ali trenutni iznos glasova koje je saopćio CIK. 

Senad Šepić, predsjednik Nezavisnog bloka, još jedan je u nizu čelnika stranaka sa velikim apetitima i skromnim rezultatom. Bio je kandidat za Predsjedništvo BiH, a osvojio je svega 26.182 glasa. Na listi za Predsjedništvo među bošnjačkim kandidatima lošije je od Šepića prošao samo Amer Jerlagić, predsjednik Stranke za BiH. On je osvojio skromnih 8.538 glasova. 

Na listi gubitnika je definitivno i predsjednik SDP-a Nermin Nikšić, a imajući u vidu da je čelnik najveće opozicione stranke u FBiHOn je osvojio 4.961 glas, prema trenutnim podacima. Kako sada stvari stoje, Nikšić  bi mogao biti član Zastupničkog doma Paralmenta BiH i to zahvaljujući kompenzacijskoj listi. 

Predrag Kojović, predsjednik Naše stranke, bit će član Zastupničkog doma BiH sa 10.603 glasa, kao i Mirsad Kukić, predsjednik Pokreta demokratske akcije (PDA), sa 26.721 glas. Ovo je prvi put da će Naša stranka imati zastupnika u Parlamentu BiH. 

Željko Komšić, predsjednik Demokratske fronte (DF), osvojio je 192.827 glasova i budući je član Predsjedništva iz reda hrvatskog naroda. Komšiću će ovo biti treći mandat u Predsjedništvu BiH. 

Dragan Čović je još jedan na listi gubitnika. Izgubio je utrku za člana Predsjedništva iz reda hrvatskog naroda. Prema do sada obrađenim podacima osvojio je 130.455 glas. Prvi put je izabran za člana Predsjedništva BiH 2002. godine. S te pozicije smijenio ga je visoki predstavnik Paddy Ashdown u martu 2005. godine, a nakon što je Sud BiH potvrdio optužnicu protiv njega za zloupotrebu položaja. Na Općim izborima 2014. godine izabran je za člana Predsjedništva BiH.

Vukota Govedarica, predsjednik SDS-a, osvojio je 247.043 glasa u utrci za predsjednika RS-a. Kako sada stvari stoje, tu poziciju će u naredne četiri godine od Milorada Dodika preuzeti stranačka kolegica Željka Cvijanović.

Nermin Ogrešević, predsjednik cazinske A-SDA, dobio je 11.608 glasova u utrci za Skupštinu Unsko-sanskog kantona. 

Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a, budući je član Predsjedništva BiH sa osvojenih 324.995 glasova. Ilija Cvitanović, predsjednik HDZ-a 1990, bio je kandidat za Zastupnički dom BiH i dobio je 8.236 glasova. 

Branislav Borenović, predsjednik PDP-a, ostvario je sjajan rezultat i bit će član Zastupničkog doma BiH sa 21.095 glasova. Elmedin Konaković, predsjednik stranke Narod i pravda, dobio je 11.604 glasa za Skupštinu Kantona Sarajevo, dok je Ibrahim Hadžibajrić, predsjednik Nezavisne bosanskohercegovačke liste, dobio skromnih 2.625 glasova. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.