open-navfaktor-logo
search
Šef SBB-a
Radončić: Koalicija SBB-a sa SDA, HDZ-om i SNSD-om na državnom nivou je završena priča
Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine i predsjednik Saveza za bolju budućnost (SBB) Fahrudin Radončić potvrdio je na današnjoj konferenciji za medije da danas podnosi ostavku na ministarsku poziciju.
02.06.2020. u 12:13
get url
text

Radončić je kazao da su razlozi potpuno principijelne prirode, te da nema nikakvih tenzija, nervoza i polemika.

- Ja se prvo zahvaljujem SDA što su omogićili meni i SBB-u da budemo u toj parlamentarnoj većini i u Vijeću ministara, ali pojavile su se političke razlike u odnosu na neka strateška pitanja unutar BiH – izjavio je Radončić.

U tom je kontekstu naveo pitanje migrantske krize, te je podsjetio da je tražio od Pakistana pomoć u rješavanju pitanja migranata iz Pakistana, a da su predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović i ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković primili pakistanskog ambasadora, ogradili se od njega kao ministra sigurnosti.

- U svakoj normalnoj zemlji bi već tada svaki ministar sigurnosti podnio ostavku zato što predsjedavajući Predsjedništva stane na stranu jednog ambasadora, a da nije ni saslušao argumente ministra sigurnosti i ja sam zaista tada rekao i upoznao neke ljude da ćemo se mi povući iz Vijeća ministara – izjavio je Radončić.

Pojasnio je da se nije ranije povukao jer je čekao da se okonča pandemija i da se imenuje njegov zamjenik. Drugi razlog je, dodaje, strateško neslaganje oko afere "Respiratori".

- Ja sam bio politički žrtvovan, imao sam politički proces. Jako držim do toga da je svako nevin dok se ne dokaže na sudu, ali ne mislim da jedna brutalna krađa od 10,5 miliona KM uništenog novca ne treba da ima svoj pravni epilog. Nisam taj koji smatra da je gospodin Novalić kriv, ne pada mi na pamet da se bavim krivcima, ali principijelno ne mogu kao ministar sigurnosti prihvatiti opciju da se na jedan jednostranački, pa ponekad i nacionalistički način prijeti kompletnom pravosuđu BiH – poručio je šef SBB-a, dodavši da u postupcima Tužilaštva BiH "ne vidi ništa antibošnjački".

Kazao je da je neprihvatljivo za bilo kojeg ministra sigurnosti "praviti metu" od državnih tužioca, policajaca i sudova. Dodao je da su odnosi u vladajućoj koaliciji takvi da ne može procijeniti da će doći do relaksacije odnosa i da će Vijeće ministara moći da daju rezultate koje građani očekuju.

- Građani očekuju rezultate, a Vijeće ministara je talac odnosa SDA, HDZ, SNSD – izjavio je Radončić, procijenivši da situacija nije dobra i da nema izgleda da će se popraviti.

- Ponekad treba izaći iz priče za koju smatrate da nije dobra ili gdje se jednostavno ne osjećate dovoljno komotno i sretno dok radite svoj posao - dodao je šef SBB-a.

Svoj rad u proteklom periodu je ocijenio kao dobar, te je kazao da je vukao prave poteze u periodu pandemije koronavirusa.

- Gospodinu Izetbegoviću sam ja otprilike ovaj stav saopćio i ranije. Rekao sam mu to i za vikend. Naravno, o tome sam danas oficijelno upoznao i Zorana Tegeltiju. Procedura je veoma jednostavna. Danas će sjednica Vijeća ministara biti u 15.00 sati. Čim se završi sjednica ja ću dati neopozivu ostavku i od tog trenutka ja više nisam ministar – izjavio je Radončić.

Pojasnio je da SDA, HDZ i SNSD imaju dovoljno ruku, te da je učešće SBB-a u koaliciji na državnom nivou "završena priča".

- Što se tiče federalnog nivoa vlasti, vi svi znate da smo mi tamo u tehničkom mandatu i da mi praktično nismo dio vladajuće koalicije, osim da odrađujemo posao dok SDA i HDZ ne naprave novu koaliciju i ne znam do kada će to trajati. Neće tu biti nikakvih ishitrenih poteza. Što se tiče vlada u Tuzlanskom i Sarajevskom kantonu, one su za sada stabilne - poručio je Radončić.

Tvrdio je Radončić da ovo nije predizborni potez, te je izrazio nadu da će Lokalni izbori biti održani, a najavio je da će "svojim prijateljima iz SDA uvijek pomagati gdje procijeni da rade u korist općeg dobra".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.