open-navfaktor-logo
search
Gostovao na RTRS-u
Radončić ima favorita: Zvizdić u Predsjedništvo BiH; moguća vlada u KS kako je predlagao Čampara
Fahrudin Radončić, predsjednik SBB-a, na Radio-televiziji Republike Srpske (RTRS) govorio je i Općim izborima koji su tek za dvije godine, ali i Lokalnim, koji su zakazani za 15. novembar.
27.08.2020. u 12:06
get url
text

Smatra da SBB odlično stoji te da "sve više ljudi uviđa da su ozbiljna alternativa nečemu što nas gura u srednji vijek". 

- Ja sam bio u pritvoru s optužnicom, a SBB je tada osvojio 170-180 vijećničkih mandata. Mi sad u izbore ulazimo s mojim likom, koji je uradio izvanredne poslove kao ministar sigurnosti ili šef Koordinacijskog tijela, i SBB u tom smislu je apsolutno potentan, jer ovamo dolazi do atomiziranja socijaldemokratske opcije. Neko i tu opciju namjerno razbija. Budućnost SBB-a, bez mene ja se nadam, jer ne mislim se baviti politikom do kraja života, je veoma, veoma dobra - rekao je Radončić. 

Na pitanje da li će se kandidirati sa Predsjedništvo Bosne i Hercegovine, za dvije godine, odgovorio je da je to za njega vjerovatno završena priča. Ponovio je već poznatu SBB-ovu tezu da se izbori kradu.

Radončić je, napomene radi, tri puta bio kandidat za člana Predsjedništva BiH. Od Bakira Izetbegovića je izgubio 2010. godine, kao i 2014. gdje Izetbegovićeva pobjeda bila još uvjerljivija kada je u pitanju razlika u glasovima, te 2018. godine kada je za člana Predsjedništva iz reda Bošnjaka izabran Šefik Džaferović, a Radončić je tada bio trećeplasirani. Drugi po broju glasova je bio Denis Bećirović iz SDP-a. 

- Evropski trend je da se za šefove država ili vlada bira mlađa generacija od mene ili gospodina Izetbegovića. Građani hoće nova lica. Ja lično mislim da na sljedećim izborima generacija Zvizdića (Denis Zvizdić) i neko iz te generacije će pobijediti za člana Predsjedništva - mišljenja je Radončić.

Tokom gostovanja u emisiji Telering pohvalio je Zvizdića, koji je sada u rukovodstvu Zastupničkog doma BiH, nasuprot kritikama koje mu je upućivao dok je bio na čelu Vijeća ministara BiH.  

Tema u fokusu proteklih dana je i Vlada Kantona Sarajevo. 

- U ovom trenutku smo rekli da nećemo glasati zbog paraobavještajnog centra koji od mene pokušava da napravi narko-dilera, a pod okriljem jedne političke stranke. Da razjasnim to pitanje, nećemo više sa SDA-om participirati niti na jednom novou. Mi smo rekli neće biti imenovanja ministra zdravstva iz DF-a i još jednog ministra iz redova SBB-a do daljenjeg... - rekao je, između ostalog. 

Prema njegovom mišljenju moguće je formiranje takozvane "ekspertske vlade", ali uz zadržavanje SBB-ovih kadrova. Inače, "eskpertnu vladu" u kontektu Kantona Sarajevo odnedavno je počeo zagovarati Aljoša Čampara, kantonalni zastupnik. 

- Ne bi mene iznenadilo da ideje takozvane ekspertske vlade, gdje bi mi sačuvali neke naše kadrove, ovaj, na kraju postane dominantna i deblokira razvoj Sarajeva, odnosno KS. Slično je i u Tuzlanskom kantonu, pa i Zeničkom-kantonu. Te vlade zavise od SBB-a - rekao je. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.