Kako je naveo, u ponedjeljak je održan sastanak s federalnim ministrom energije, rudarstva i industrije Vedranom Lakićem, kojem su prisustvovali i nadležni iz vladajućeg društva Javno preduzeće Elektroprivreda Bosne i Hercegovine te sindikalni predstavnici.

Zaključeno je da će se izvršiti usvajanje odluke o trajnoj obustavi izvođenja rudarskih radova u rudarskom objektu Stara jama RMU Zenica. Rudarski radovi u tom jamskom pogonu prekinuti su u maju ove godine. 

- To će biti proces, ali nemamo dovoljno ljudi. Ovo što imamo jamskih radnika, dovoljno će biti za jamu Raspotočje. Formiran je i stručni tim koji će danas početi s radom i koji će, najkasnije do 2. oktobra ove godine, sačiniti prijedlog nove organizacije i sistematizacije radnih mjesta.

Radnici koji budu višak, bit će adekvatno zbrinuti - uplatom doprinosa za odlazak u penziju ili otpremninama, a Sindikat će u konačnici dati svoje mišljenje o tom prijedlogu - kaže Avdić.

U pauzi, dok traje "radnički neposluh", kako je naveo, u jami Raspotočje mijenjaju se užad na izlaznom tornju, kako bi sve bilo spremno za nastavak rada kada rudari dobiju plaću.