open-navfaktor-logo
search
Bez odgovora vlasti
Radnici Zraka i Pretisa i dalje protestuju: "Za mašinama smo čim legne plaća"
Radnici firmi Zrak i Pretis jučer su pokrenuli proteste zbog neisplaćenih plaća. I dalje je neizvjesno šta će biti sa njihovim zahtjevima, a radnici oba preduzeća ne namjeravaju prekinuti protest dok se ne udovolji njihovim zahtjevima.
03.08.2021. u 16:03
get url
text

Prema riječima Mirsada Ademovića, potpredsjednika Sindikalne organizacije Zraka, radnici traže da im se uplate dvije zaostale plaće, topli obraoci i naknade za prijevoz.

- Nikakvog odgovora od vlasti, to jest od Vlade Federacije BiH, koja je većinski vlasnik, odnosno resornog ministarstva, nismo dobili. Imamo podršku naših kolega iz Sindikata metalaca, i dijela uprave koji je s nama, finansijskog i tehničkog direkotra - oni su na strani radnika. V. d. direktor je pobjegao s pečatom, nema ga već mjesec u firmi – kazao je Ademović.

Objasnio je da radnici od jučer protestuju i da je oko 60 ljudi prošle noći spavalo u firmi.

- I večeras ćemo ostati, sve dok se naši zahtjevi ne riješe. Osim plaća, toplog obroka i prijevoza, nemamo uplaćeno zdravstveno osiguranje i ne možemo ovjeriti knjižicu. Tražimo i smjenu direktora Isme Hebibovića i Nadzornog odbora na čelu sa Taibom Delalićem, uz njihvu krivičnu odgovornost – istakao je.

Naš sagovornik je dodao da su prije dvije godine odnijeli dokumentaciju u SIPA-u.

- Pozivamo ih ponovo da hitno dođu u Zrak i izuzmu dokumentaciju jer ovdje ima indicija da je počinjen kriminal. Štajk glađu će biti zadnja opcija, jer je ovdje većina radnika starija populacija i bolesni smo. Tako da bi po nas štrajk glađu bio poguban, ali to ne isključujemo kao posljednju mogućnost. Imamo nekih obećanja da će ministar Nermin Džindić to srediti, ali mi njima ne vjerujemo – kazao je Ademović, te dodao da će protest trajati dok se bar osnovni njihovi zahtjevi ne ispune.

Pokušali smo kontaktirati ministra Džindića, ali on nije odgovarao na telefonske pozive.

Radnici Pretisa jučer su nakon protesta išli na pregovore sa Upravom, ali, kako nam je ispričao Enes Hurić, zamjenik predsjednika Sindikata radnika Pretisa, nije postignut nikakav dogovor.

- Pregovor se sa Upavom jutros nastavio. Uspjeli smo postići nekakv dogovor koji nije zvanično potpisan, te smo dogovorili da smo i dalje u protestu, ali smo u pogonu kraj mašina, a mašine ne rade dok ne legne junska plaća. Nama većinom stižu poruke iz banke, i čim plaća legne mi smo za mašinama – kazao je Hurić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.